sånt som inte får plats i andra kategorier

2024: Årets första dag.

januari 1, 2024

På årets första dag tar vi tåget, tunnelbanan, tvärbanan hem till min syster. Det är en så fin tid att resa med barnen just nu, små och stora resor, även de som bara är transport.
De bär och upplever, man samtalar, ibland rusar man tillsammans mot ett annat spår efter en sen spårändring, benen är snabba, hjärnorna klartänkta, ett potentiellt utbrott ligger inte hela tiden runt knuten. Kanske skulle man resa längre i sommar, tänker jag, inget monumentalt, vi kan väl ta tåget till Legoland (ja, jag vet, innan någon påpekar det: jag vet att tåget inte går ända fram, jag tänkte man kunde bo i Vejle).
Stillsamt öppnar sig världen, utan brådska.

*

Habanero blir så stor med sin kusin, min äldsta systerdotter, som är fyra år yngre än hon. Sällan så klok, så mjuk som när hon får vara den beundrade, inte den som ska kämpa sig till toppen.
”Jag kan räkna till tusen”, säger min systerdotter, fast det inte är riktigt sant.
”Kan du räkna till EN MILJON?”, säger Habanero.
”Jaa.”
(Har vi inte alla gånger stått där och försökt imponera på någon, så lätt lögnen glider fram.)
”Okej”, säger Habanero, och med den snabba läsningen av situationen hon annars använder för att förhandla till förbannelse ger hon svaret som uppmuntrar utan att syna: ”Vad fint, kan du börja med att räkna till tio för mig?”

*

Tunnelbanor, rulltrappor, stadens ljus, världen sprakar fortfarande för mina barn, de är inte stora nog för att ha tröttnat på den.
(Kanske har inte jag det heller.)
På tåget tillbaka till Uppsala och mitt barndomshem läser jag ut Vigdis Hjorths Om baraden är som ett stort öppet sår.

*

I år vill jag köpa en kamera, jag ska bara bestämma mig för var gränsen går för vad jag faktiskt vill ha.
Jag vill läsa mycket, och skriva om böcker, jag vill hitta nya sätt att berätta om text. Text om text, ord som brinner.
Jag ska skriva färdigt ett första utkast av en roman, nu blir den en lös deg, sedan ska den jäsas, knådas. Läsningen ska bli inandningen, texten utandningen.
Jag tänker att om ett år har den blivit något jag kan skicka någonstans. Kanske kommer jag att ångra den tanken, kanske ännu mer att uttala den högt, kanske är tvärtom tanken avgörande, och uttalandet.

*

Den första dagen, fragment. En kvällspromenad, tystnaden på landet, stjärnklarheten, gnistrande snö. Mörkret, åkrarna, skogen.  Sedan är dagen snart slut, sedan skriver jag de sista raderna om den, stunden innan midnatt, medan jag tappar upp badet, jag har lagt fram boken, de är andra tider nu, det fanns något på andra sidan.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

 

 

+46

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Amanda januari 2, 2024 at 6:13 e m

  Jag har gått i liknande tankar inför det nya året, en längre tågresa i sommar (dock för en väns bröllop i Storbritannien), skriva färdigt ett utkast (fjärde, men det känns som helt nytt för det var två år sedan jag sist öppnade just det dokumentet) och ge tid för läsningen som inandning. Bara kameran som fattas alltså! Jag har gått mer i tankarna på kikare men det kanske inte är alltför långt bort det heller? Gott nytt år!

  0
  • Reply Ulrika januari 2, 2024 at 8:23 e m

   Låter som ett utmärkt år! Spännande med skrivprojektet. blir nyfiken på vad du ska kika på i kikaren? Fåglar?

   0
   • Reply Amanda januari 2, 2024 at 9:23 e m

    Haha! Ja, det är fåglar! Har börjat umgås med en grupp människor som nästan alltid har kikare redo och börjar bli sugen på att öva upp min inre fågelskådare… annars hade en skrivande människa kanske kunnat spana på folk på håll, bara de hittade ett bra gömsle först?

    0
    • Reply Ulrika januari 2, 2024 at 10:43 e m

     Coolt! Nog mer lagligt att spana på fåglar i kikaren. Kul att få något nytt ämnesområde att lära sig mer om!

     0
 • Reply bokbuffén. 2024. - Nettelblad januari 3, 2024 at 1:51 e m

  […] Böcker som inandningen, sa jag, och texten sedan, andas ut med munnen, ordens flöde. Men vad ska jag läsa då, vad ska man läsa, vad ska luften bestå av. […]

  +1
 • Reply Alma januari 3, 2024 at 9:21 e m

  Jacc gå har ett kameratips! Jag har köpt en så trevlig och bra kamera! En Canon powershot g7x, jag köpte en modell som är några år gammal på blocket. Tror den kostade typ 3500 kr. Den får plats i jackfickan men kan ändå ta bilder i RAW-format (om man vill ha det) och med relativt kort skärpedjup och med mycket optisk zoom. Jag som annars brukar släpa runt på en stor och knölig systemkamera har börjat ta så mycket fler bilder sen jag skaffade min lilla kamera! Det finns säkert liknande bra kameror från andra märken!

  0
  • Reply Ulrika januari 3, 2024 at 10:20 e m

   Ååh bra tips! Och du tycker det blir bra kvalitet på bilderna? Typ så stor skillnad att det blir värt gentemot bara mobilkameran? Vad har du för systemkamera? Jag står liksom i valet och kvalet vad det är jag ska ha. Har en systemkamera som saknar en del funktioner jag vill ha (mest att man inte kan ladda upp bilder med Wi-Fi och styra självutlösare på distans) så har funderat att ändå gå på systemkamera och sen bli hård på att alltid ha den med, typ. Eller så köper jag en sån där mindre, det lät ju lockande…

   0
 • Reply Linnéa januari 3, 2024 at 9:56 e m

  Så roligt och oväntat att se en bild från tvärbanestationen just före min! Tänk att ni knatat runt i mina kvarter. Dags att åka till Mariehamn!

  0
  • Reply Ulrika januari 3, 2024 at 10:22 e m

   Nämen är det sant, vad kul! Min syster bor precis där. Ja kom till Mariehamn! Det är mycket idylliskt.

   +1
 • Reply Fågelungar - Nettelblad februari 18, 2024 at 12:35 e m

  […] 2024: Årets första dag. […]

  0
 • Leave a Reply