familj

ultravardag.

mars 28, 2023

Efter att barnens pappa gick bort fick jag ett brev av en vän.
Jag hade skrivit allt detta kommer vi att bära med oss i resten av våra liv; brevet tog avstamp i det.
Att barnen kommer att bära med sig detta, det är klart att de kommer.
Precis som de kommer att bära med sig andra saker, alla andra saker som givits till dem alla andra dagar.
Morgnar i lådcykeln, skogsutflykter. En mamma som läser, en mamma som visar böckernas värld, som släpper in kunskap och låter en fascineras av det. Långa lördagar på badhuset. Att kasta sig i havet med sina syskon.
Brevet kom från någon som kände till de här sakerna, kanske sett dem tydligare än vad jag själv gör. Just därför kröp det in och skapade smältvatten i mitt hjärta när mycket annat var fruset.

Det var inget förminskande av vår sorg, inte en tillstymmelse till ett käckt tänk positivt nu!
Bara en påminnelse, mitt i allt annat, och mitt i allt jag inte kunnat styra, om det jag gjort och det jag kunnat styra över.
Om att ett liv består av många saker. Om att jag sett till att fylla på mina barns liv med många av de andra sakerna, de som inte är sorg.

Man kan leva med sin sorg. Den försvinner inte, men man stötta med annat runtomkring för att den inte ska bli lika tung att bära. Som när starka lårmuskler tränas upp för att kompensera för ett skadat knä.
När något annat bär upp värker det mindre, även om man fortfarande är svajig.

När han dog hade jag redan varit ensam förälder på heltid i några år. Ett tag bodde de hos honom varannan helg. Sedan inte. Det fanns egna sorger i det, jag stoppade dem i små askar och sköt dem långt bak i huvudet för att plocka fram en dag i en avlägsen framtid när jag skulle ha tid att sörja.

Men det innebar att vår vardag inte förändrades, då i höstas.
Trots att allt skakades om i grunden var våra dagar sällsamt lika. Vardagens rytm en ström att flyta med i, ibland kämpa emot.

Vardagen, en sådan kraft: när man får finnas i den, vara ett barn i den. Att vara mina barn i den:
Morgongröt för fyra, glöm inte glasögonen, glöm inte vantarna, mamma du är den tjatigaste jag träffat i hela mitt liv, fredagsmys, söndagstvättar.
På kvällen ligger man nära sina syskon, lyssnar när mamma läser Harry Potter. Om morgnarna promenerar man till skolan med syskonen. Man tjatar på sin mamma om att få åka buss istället, hon säger nej, hon muttrar att det är 1,5 km dit, hon säger att det är upprörande att barn blir skjutsade sådana sträckor numera, man slutar lyssna på allt hon muttrar om, man har hört det tusen gånger förut.

Man vet att ens mamma är uppe om kvällen ibland efter att man somnat, hon äter ostar och dricker Fanta Zero Lemon i finglas, ibland kommer man upp efter att ha vaknat av en mardröm och ser henne där, hon chattar med kompisar och ser på teveserier, hon har ett vuxenliv som inte är barnens liv men som verkar förutsägbart och odramatiskt och därför är alldeles ointressant.

Och det är precis som det ska vara, för man är barn och ska inte fundera över vad ens mamma gör, det är hon som ska fundera över varje sekund av ens eget liv medan man själv är upptagen med att leva det.

Och allt detta,
vardag som läggs till vardag som läggs till vardag,
kommer man att bära med sig i resten av sitt liv.

 

+119

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Malin mars 28, 2023 at 8:48 e m

  Vad fint du beskriver livet, Ulrika!

  +1
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:03 f m

   tack Malin! Så glad att du läser och tycker du är så generös med att skriva kommentarer, både här och på andras bloggar. kanske för att du själv vet hur mycket man uppskattar respons på nåt man skriver! är så glad för det, tack!

   0
 • Reply Carina mars 28, 2023 at 9:02 e m

  Så fint. Precis så.

  0
 • Reply Flora mars 28, 2023 at 10:36 e m

  nu bränner det till rejält i ögonen, nu måste jag blinka några gånger

  0
  • Reply Lisa mars 30, 2023 at 11:31 f m

   Detta behövde jag läsa idag, när barnets pappa än en gång försvårat vårt samarbete och gjort barnets liv lite jobbigare igen. Vi är inte i samma situation som ni, men jag försöker trösta mig med att jag gör allt jag kan för att göra mitt barns vardag fin, men ibland lite rutinmässigt tråkig. För trygghetens skull.

   0
   • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:08 f m

    tråkigt är fantastiskt. framförallt om det finns risk för dramatik från någon annan part, typ om den andra föräldern krånglar (vet ej om han krånglar så det påverkar barnet, så det var mer en generell reflektion än något antagande om er situation). Att du håller i en vardag och ser till att vardagen fortsätter även om det är besvärliga situationer du måste hantera, så tror jag det är alldeles tillräckligt.

    0
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:04 f m

   åh tack flora!!

   0
 • Reply Elin mars 28, 2023 at 10:58 e m

  Så himla, himla fint skrivet. Blir rörd.

  0
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:04 f m

   vad glad jag blir att texten berörde. tack!

   0
 • Reply Ellen mars 28, 2023 at 10:59 e m

  Fint inlägg… Och vår vardag är samtidigt våra barns barndom!

  +5
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:04 f m

   ja precis så!

   0
 • Reply Julia mars 29, 2023 at 10:53 f m

  Just precis så. Du sätter ord på allting så bra.

  0
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:04 f m

   tack Julia! <3

   0
 • Reply Jagborhär mars 29, 2023 at 3:05 e m

  Ibland har jag svårt att se det meningsfulla i att ge mitt barn den här vardagen med en ensam förälder, men tillräckligt ofta (tror jag) känner jag att det är en viss magi man skapar. Rutinerna, ta sovmorgon, sitta nära nära i soffan, smyga upp när han har somnat och försöka komma ihåg vem jag är. Du satte verkligen ord på det väldigt fint. Vardagen som ryggrad.

  +4
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:07 f m

   Ja, jag tror det är viktigt att påminna sig, framförallt om man är i tuffa tider och kanske begränsad i att göra ”det extra” som förälder. Läser man en nostalgisk barndomsskildring eller själv funderar kring detaljer man minns med värme från sin barndom skapas ju magin av barndomen i sig, inte av att föräldrarna gör något så alldeles särskilt! Det är hur ett visst godispapper prasslat, en lek man lekte bakom soffan i ett hörn, lukten av mamma när hon läste en bok på kvällen, den där subtila mystiken kring de vuxnas liv men som inte ska vara alltför spännande (med en instabil eller sjuk förälder tar ofta vuxenvärlden för stor plats, man blir vaksam som barn på ALLA signaler). Så med andra ord: du stiger upp, du fixar mat, du lägger ditt barn, du låter livet pågå, och då skapar barnet sin magin alldeles av sig självt, inom de ramarna.

   +1
 • Reply fredag. - Nettelblad mars 31, 2023 at 8:22 e m

  […] älskar våra dagar, och jag njuter av mina timmar. Båda får plats, båda är sidor av en viss sorts liv. Det som […]

  0
 • Reply Glimtar, april 2023 - Nettelblad april 27, 2023 at 4:27 e m

  […] steg upp om morgnarna och gjorde vår morgongröt, jag räknade på vår budget, jag fyllde i blanketter, jag köpte barnskor. Jag tänkte: om detta […]

  0
 • Reply Räcka till - Nettelblad juli 5, 2023 at 5:31 e m

  […] jag steg upp och lagade frukostgröten som alla andra dagar. Rotade fram leksaker som barnen inte lekt med på länge, strödde ut dem så att det skulle kunna […]

  0
 • Leave a Reply