familj

fredag.

mars 31, 2023

Det blir fredag eftermiddag och plötsligt händer de, alla sakerna samtidigt:
tre barn hos varsin kompis samtidigt.
att jag för första gången sedan jag började på neurologen i februari lyckas gå från avdelningen tidigt, den tid vi ska sluta på fredagar för att kompensera för de andra, längre dagarna.
att jag inte måste skynda mig hem för att jag är sen. Inget dåligt samvete, ingen känsla av att springa en omöjlig kapplöpning.
att mitt hus står tomt, att det väntar på mig med tystnad.

Efter jobbet går jag genom staden som jag gick genom den förra gången jag bodde i den, när jag var femton, sexton, sjutton, när jag snart skulle flytta därifrån och inte komma tillbaka på tolv år. Utan riktning, men med längtan. Ingenting och allt hade kunnat hända här. Vad som helst som är resten av mitt liv börjar här.

Timmarna är mjukare för att de kom till mig utan att jag bad om dem.
Jag har inte gjort några planer, jag behöver inte göra några. För gångerna jag har planer har jag personer som kan hjälpa mig med barnen.
Det är planlösheten jag saknar.

Att ha tid som inte är lånad, utan ägd.

Således: genom solen och snön, förbi uteserveringarna där vårlängtande människors högljudda samtal brölar som om det vore en revolution fast det bara är en jakt på en årstid som de tycker kommer för sent. (Jag saknar den inte, jag önskar att det skulle vara snöstorm för alltid.) Ett planlöst traskande. Steg efter steg av ensamhet.

Jag köper middag för en person i en närbutik på stan som är dyr som närbutiker på stan är. Det är ändå så lite mat, det kostar inget mot vad det brukar.
Åker hem och tar fram de minsta kastrullerna, de jag aldrig använder.
Att laga bara en portion känns som att möblera ett dockskåp. Allt blir finare i miniatyr.

Jag älskar våra dagar, och jag njuter av mina timmar.
Båda får plats, båda är sidor av en viss sorts liv.
Det som blev mitt, det där vad som helst väntar, kanske ska man inte kämpa för hårt mot det som kommer.
Kanske ska man förvalta det man får.

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om familj och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook  för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

 

+43

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Linnea mars 31, 2023 at 9:24 e m

  Jag vill också bara ha snöstorm eller regnrusk vilket jag känner mig väldigt ensam om-skönt att vi är två iallafall.☺️Våren är min sämsta årstid.

  +2
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:09 f m

   vi är nog ett gäng med en kluven relation till den där våren! Men vi får njuta andra dagar då andra lider, så det jämnar väl ut sig.

   +1
 • Reply Ida mars 31, 2023 at 9:39 e m

  Vad jag sekundärnjöt av din ensamtid under den här läsningen. Tänker att den är lika njutbar som min, fast x3 = omg!

  +2
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:10 f m

   åååh skönt att du fick sekundärnjuta! däremot tror jag faktiskt att ETT mindre barn kräver mer av än en tre större, om man som jag (och vad det verkar du) har behov att ensam kunna få försjunka i saker. De stora barnen kan försjunka i sitt eget på ett annat sätt, så man blir inte lika uppmärksamhetspåkallad typ jämnt. men oavsett: SÅ skönt!!!

   +2
 • Reply Jagborhär april 1, 2023 at 10:34 e m

  Så vi har löst av varandra, Uppsala är staden jag kom till för kanske 17 år sen och sen försökt lämna. Kunde gå och känna din promenad precis som du skrev den. Och den enkla middagen som man får äta själv, absolut den med.

  +1
  • Reply Ulrika april 2, 2023 at 10:11 f m

   vad en plats kan stå för många saker! varit märkligt för mig att komma tillbaka till gator som mest varit tonårsgator och låtit dem pågå mitt i ett vuxenliv. Ungdomstiden känts mer närvarande än vanligt. fint att du fick dela promenaden, och middagen. vad mäktigt det är med ord ändå!

   +2
   • Reply Jagborhär april 4, 2023 at 5:44 e m

    Ord är verkligen så sjukt mäktiga. Är imponerad av allt du skriver!

    +1
 • Reply Lyssna, läsa, laga - Nettelblad april 2, 2023 at 2:13 e m

  […] Idag är det söndag, igår åkte jag tåg med barnen till annan ort och sedan åkte jag hem igen. Fredagen blev ett slags oväntad uppvärmning till att vara ensam utan särskilda planer. Mina barn har rest […]

  0
 • Reply måndag, 27 november 2023. - Nettelblad november 27, 2023 at 9:38 e m

  […] fredag.  […]

  0
 • Leave a Reply