sånt jag läser sånt som inte får plats i andra kategorier tips

Mjukgörande för eksemsjälar: böcker om acceptans, känsloreglering och mindfulness

september 23, 2020

Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver. Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist. Vem är det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne

Mjukgörande för själseksem

Jag har skrivit förut om hur man kan tänka på lidande och psykisk sårbarhet som man tänker på en flagande eksemhud, och idag kommer jag att skriva om det igen.
Allas hud är olika känslig för belastning. Vissa smörjer aldrig in sig efter en dusch och använder starka parfymerade produkter utan att reagera det minsta. Andra måste smörja med mjukgörande hudkräm flera gånger per dag, undvika alltför mycket vattenexponering, annars får de eksem. Ytterligare andra måste utöver det smörja med kortisonkräm återkommande, annars får de eksem. Och ytterligare andra – fast det börjar röra sig om en väldigt liten del – kommer dessutom att behöva mer komplicerade och specialiserade behandlingsmetoder mot hudsjukdom.

På samma sätt finns det folk som sällan har något psykiskt lidande, trots att de sover oregelbundet, aldrig tränar och inte har funderat på sina tankar eller känslor typ en dag i sitt liv. Det är som de där som aldrig skulle smörja hudkräm efter duschen men aldrig blir torra ändå. Och så finns det de som inte heller har något stort lidande, men som behöver jobba lite mer för det. Regelbundna vanor, träning, kanske en stunds meditation eller en go självhjälpsbok ibland, att pyssla om sig själv lite extra när det är svårt. Sköter man inte de rutinerna börjar man må sämre, själens torra armbågar spricker upp och börjar flagna, det är dags att smörja lite extra.
Så finns det de som utöver egenvården kanske behöver något av de vanliga psykiatriska läkemedlen, typ vanligt antidepp  (SSRI), det är kanske motsvarande att smörja kortisonkräm. Och precis som när man smörjer kortison på eksemhud, så kan medicinen bara hjälpa fullt ut om man också har sin rutin med mjukgörande på plats.
Så finns det den lilla gruppen som behöver mer specialistgrejer. Här pratar vi antipsykotika och tricykliska och ECT och stämningsstabiliserare och sådana saker. Men även för den som lider på ett sådant sätt att det behövs, har man nytta av att smörja hudkrämen när det flagar, egenvårda själen lite när det skaver.

Idag tänkte jag tipsa om tre välskrivna, varma, konkreta och lättlästa böcker som handlar om tekniker som man kan använda som själens hudkräm.

Vem är det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne

Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om mindfulness av Åsa Nilsonne

Vem är det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne

Vem är det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne

Psykiatern Åsa Nilsonnes bok om medveten närvaro eller mindfulness från mitten av 00-talet är en klassiker. Strunta i allt du hört om mindfulness från käcka typer som säger att om du bara njuter av ögonblicket kommer du att bli smal, framgångsrik och lycklig, och läs välformulerat och koncist om vad det egentligen handlar om. Med tydliga exempel och metaforer beskrivs hur man kan öva sig i att rikta uppmärksamheten dit man vill lägga sitt fokus i just det här ögonblicket och den här situationen. Boken går igenom exempel på vad man kan använda förmågan i medveten närvaro till, något som jag tror är viktigt. Att vara medvetet närvarande handlar om så mycket mer än att kunna njuta av hur tekoppen känns i handen för stunden. Det kan vara hela utgångspunkten för att förstå vad som händer i situationer när man agerar på ett sätt som inte blir bra för en. Och först när man förstår utgångslägets mekanismer kan man arbeta med att förändra det man vill ska bli annorlunda.
Dessutom är den så mysig och gul. Jag gillar ju gula böcker. 

Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver

Att leva ett liv, inte vinna ett krig. Om acceptans. Av Anna Kåver

Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver

Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver

Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver är en systerbok till Åsa Nilsonnes bok, och de säljs ofta tillsammans. Boken handlar om acceptans, vilket innebär förmågan att förhålla sig till saker just så som de är. Inte nödvändigtvis nöja sig med det, eller låta bli att åtgärda, men att först se dem, precis som de är just nu. Att sluta kämpa mot faktum, och istället se faktum och därefter fundera vad man ska göra åt det. Det kan låta simpelt, framförallt om man inte reflekterat över det, men det finns så många vardagshandlingar vi människor ägnar oss åt där vi helt uppenbart inte förhåller oss till verkligheten så som den ser ut: köper kläder i en storlek som passade för tjugo år sedan, intalar oss själva att vi är feströkare fast det går åt ett paket cigaretter dagligen, blir förbannade på oss själva när vi är ledsna istället för att ge oss själva tröst. Tydligt och lättfattligt beskriver Anna Kåver vad acceptans innebär, hur vi kan arbeta med det för att få en tydligare blick av situationen som hjälper oss att fatta mer ändamålsenliga beslut, och konkreta tekniker för att öva vår acceptans.

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist kom ut 2018 och är ett fint komplement till de övriga två böckerna i det här inlägget. Fokus för boken ligger på känslor. Den första delen handlar om känslornas funktion och vad forskning säger om känslor, därefter djupdyker boken i olika problemsituationer man kan hamna i med känslolivet och handfasta strategier för att hantera dem. Matigt, gediget, och otroligt praktiskt tillämpbart. För alla som känner att känslolivet ibland flödar över, eller tvärtom bara ligger och sjuder inuti utan att någonsin få komma ut. Känslor är varken farliga eller obegripliga, tvärtom är de oerhört användbara, men man kan behöva hjälp att hitta rätt modeller för att hantera dem.
Jag har även skrivit om boken här, och mer om känslor har jag skrivit här.

Det var allt för idag.
Skaffa nu lite mjukgörande, och applicera rikligt morgon och kväll tills det flagar lite mindre, eller livslångt.

*

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

 

+2

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply My september 24, 2020 at 8:37 f m

    Vilket härligt inlägg och tack för tips. Har läst Kåver och Nilsonne. Den sista om känslor ska jag skriva på min läslista.

    Vill själv gärna tipsa om en bok som förändrat mitt liv, och lärt mig hantera grubblerier och ångest över livet. Det är Pia Callens bok ”Lev mer, tänk mindre : bli fri från nedstämdhet och depression med metakognitiv terapi”.

    Jag har hela mitt liv tänkt att man måste bearbeta allt negativt man upplever för att kunna må bra igen, att man är ”tvungen” att djupanalysera sitt liv för att bli ”fri från sitt bagage”. Men så kom jag i kontakt med Pias bok om metakognitiv psykologi, som handlar om det motsatta. Att vår hjärna har en fantastisk förmåga att läka sig själv, om vi gör motsatsen mot vad vi har lärt: vi slutar övertänka och bearbeta allt vi upplever i vårt liv. Att vi kan se psykiska trauman som liknande fysiska sår, som läker av sig själva om vi låter dem vara, men som bara blir värre om vi hela tiden pillar upp dem. Otroligt befriande bok och med enkla tekniker som verkligen fungerar.

    Tack i övrigt för en bra blogg, glad jag har hittat hit!

    0
  • Reply kedjan, hoppet - Nettelblad november 4, 2020 at 10:35 e m

    […] blir den där svarthandade stunden i morgondiset också en övning i acceptans. Vad jag än borde ha gjort förut, så är kedjan urhoppad nu. Hur mycket jag än vill sparka på […]

    0
  • Reply Böcker jag läste i mars - Nettelblad juni 24, 2021 at 3:33 e m

    […] Mjukgörande för eksemsjälar: tre böcker om mindfulness, acceptans och känsloreglering. […]

    0
  • Reply Ellen augusti 24, 2021 at 7:00 e m

    Tack snälla för länken till detta inlägg, har sparat det i mitt favoritfält på datorn. Särskilt den första boken vill jag läsa omedelbums.

    0
  • Reply Martina januari 15, 2022 at 12:43 f m

    Tack för din fantastiska liknelse med eksemhud. Blev väldigt berörd. Kanske känns det extra träffande pga att jag har den okomplicerade huden och jag behöver knappt ta hänsyn alls. Medan jag inte kan slarva med det andra. Men jag gör det och hamnar i utmattning och allt jag önskar är att bli frisk. Jag inser att frisk för mig är att ha den okomplicerade huden, att allt ska flyta på fast jag inte hjälper till alls. Jag ska klara av slarv med mat, motion och återhämtning och ändå fungera utmärkt. Jobbig insikt. Får väl sluta tänka att jag vill bli frisk och kanske tänka vad kan jag göra för att slippa eksem. Men det är ju lite hoppfullt också, jag borde kunna fungera skapligt som vanligt bara jag tar hand om mig. Även om jag kanske kommer ha svårt för kemikalier och mycket handtvätt, vad nu det ska motsvara. Vi får väl se, är en lång process. Iaf så läste jag det gamla inlägget och tror jag kommenterade där också. Följer dig lite sporadiskt och nu såg jag din kommentar hos UnderbaraClara och gick hit igen. Känns inte som det är uppskattat att jämföra texter och säga att din text var bättre än hennes så jag säger att din text tilltalade mig mer där jag befinner mig nu. Det jag skulle komma till var att i det gamla inlägg så skriver du om den sista boken och jag har haft den i mitt bibliotek på Nextory och det enda jag minns är att jag började men aldrig fastnade och inte riktigt förstått vad den gör där. Men nu vet jag. Kanske får ge den ett försök till.

    0
  • Leave a Reply