tips

Söndagsplock vecka 28

juli 12, 2020

Svartvit bild på kvinna som läser och skriver

Hej! Söndag igen. Dags för tips. Fick hem en ny bok häromdagen som jag vill lägga mig i sängen och läsa typ direkt, så jag ska försöka fatta mig kort. Inte för att det brukar lyckas, direkt.

Ett podcastavsnitt: Gifta för tredje gången i P1 Dokumentär

Jag sticker ju inte under stol med att jag verkligen gillar podcasten Kapitalet. Åsa Secher som är med och gör den har nu gjort en radiodokumentär för P1 Dokumentär om sina föräldrar, som gift sig tre gånger och följaktligen skilt sig två. Gifta för tredje gången heter den och lyckas vara både berörande, humoristisk och med ett fantastiskt berättardriv. Perfekt grej att lyssna på tillsammans med någon och diskutera efteråt tycker jag.

Flicka som skrattar på en strand

En låt: Aviation med May Jailer

En gång för länge sedan hade Lana del Rey inte artistnamnet Lana del Rey utan ett annat artistnamn, May Jailer. Under det namnet släppte hon albumet Sirens med en massa svinbra låtar. Eteriska och sköra och egna, älskar dem allihop, men de kan vara svåra att hitta, laddas upp och tas bort från youtube, finns förstås inte på Spotify och sådant.
Lyssnar i alla fall på Aviation massor just nu eftersom jag lär mig att spela den. Tycker den är så fin, lyssnar på den ibland inför ett skrivpass också.

Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

En bok: Känslor som kraft eller hinder av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist

Ibland när jag pratar med patienter (jag jobbar ju i psykiatrin) använder jag en eksemhud som liknelse för psykisk sårbarhet av olika slag. Typ alla känner ju någon, eller är någon, som har en torr och känslig hud och lätt får eksem. Det betyder inte att de personerna alltid har eksem, för de har fått lära sig olika råd och sätt att sköta sin känsliga hud. De kanske inte ska ha yrken där man måste utsätta sig för massa vatten eller starka kemikalier, de öser på med mjukgörande, och i perioder måste de ta till starkare grejer och smörja kortison. Om de inte tänker på något av det här får de ganska mycket eksem, och tänker de på allt har de förhoppningsvis sällan symptom.
På samma sätt kan det vara med en psykisk känslighet, att man behöver tänka på vissa saker för att sköta sitt sårbara psyke, men med rätt verktyg behöver man inte ha så mycket symptom. Känsligheten finns där men den kan hanteras.

Med den långa inledningen  vill jag tipsa om Känslor som kraft eller hinder – en handbok i känsloreglering av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist. En populärvetenskaplig och handfast bok om vad forskningen säger kring känslor och ytterst konkreta verktyg och färdigheter att arbeta med om känslorna krånglar till det för en på olika sätt. Författarna har jobbat mycket med dialektisk beteendeterapi, så mycket av boken bygger på idéer från den terapiformen, men verktygen är allmängiltiga för alla som är intresserade av känslor eller tvärtom inte har någon aning vad de ska vara bra för eller hur man ska hantera dem. Precis den sortens bok jag tänker kan vara mjukgörande och kortison för en känslig själ.

Skriva på en laptop med levande ljus

En kurs: Jennifer Sandströms SEO-kurs

De senaste veckorna har jag gått bloggaren Jennifer Sandströms kurs i SEO, alltså sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering handlar om hur man kan göra innehållet på en hemsida, till exempel en blogg, lättare för google att hitta så man kommer högre upp vid vissa sökningar på google. Eftersom google försöker ge den som söker relevanta sökresultat, sammanfaller det i hög utsträckning med att skapa hemsidor som når ut med relevant innehåll till den målgrupp de är tänkta för.

Jag har läst några av Jennifers blogginlägg om SEO, och tyckt de var pedagogiska och intressanta. Funderade lite innan på om min nivå var rätt för kursen – någon som börjat nosa på det hela litegrann, men ville få mer gedigna kunskaper och gräva djupare. Kom fram till att den passade perfekt, men också är helt lämplig för någon som är totalt nybörjare. Den var pedagogisk, peppande, gedigen och snygg. Känner verkligen att jag har fått med mig kunskaper som det hade tagit lång tid för mig att hitta till annars. Ser att kursen ska hållas igen i höst så vill man investera i att öka googletrafiken till en hemsida man har, har ekonomin för att gå en sådan här kurs (jag var sugen på att unna mig något “onödigt” som inte var för någon annans skull utan bara för mig), och är intresserad av att lära sig något nytt rekommenderar jag den.

Ulrika Nettelblad skriver bok på balkongen

Ett blogginlägg: Kugges inlägg om karaktärer

Bra och handfasta guider till olika delar av skrivandet gillar jag alltid. På Kugge skriver hittas en hel del av detta den här sommaren, som det här inlägget om att skriva bra karaktärer till exempel. Kugge har en hel blogginläggsserie om olika aspekter av skrivandet parallellt med att hon håller skrivkurs nu under sommaren, så in och frossa!

Puh! Det var det. Nu det bästa sättet att avsluta en söndagskväll i juli: läsa.
Kyssar&kärlek, ha det fint.

 

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kugge juli 13, 2020 at 1:10 e m

  Så kul att du gillar mina inlägg om skrivandet! Och jaaa, Jennifers kurs är toppen!!

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 32 - Nettelblad augusti 9, 2020 at 10:11 e m

  […] om compassion, som också kallas självmedkänsla, hittade jag genom boktipslistan längst bak i Känslor som kraft eller hinder, som jag ju tyckte så mycket om. Christina Andersson är psykolog och forskare med inriktning mot compassion/självmedkänsla, ett […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 30 - Nettelblad september 9, 2020 at 7:15 f m

  […] Ellen Strömbergs Dialog om dialog. Fyndigt och intressant läsning! Har ju tidigare tipsat om blogginläggen Kugge skriver om skrivande under sommaren, och Ellen gör samma sak, båda inläggsserierna är ackompanjemang till en gemensam skrivkurs de […]

  0
 • Reply Martina september 12, 2020 at 10:20 e m

  Vad bra med eksemhud, tack väldigt tydligt.

  0
  • Reply Ulrika september 13, 2020 at 7:55 f m

   Vad glad jag blir att du uppskattade liknelsen!

   0
 • Reply Mjukgörande för eksemsjälar: böcker om acceptans, känsloreglering och mindfulness - Nettelblad september 23, 2020 at 10:18 e m

  […] Jag har skrivit förut om hur man kan tänka på lidande och psykisk sårbarhet som man tänker på en flagande eksemhud, och idag kommer jag att skriva om det igen. . Allas hud är olika känslig för belastning. Vissa smörjer aldrig in sig efter en dusch och använder starka parfymerade produkter utan att reagera det minsta. Andra måste smörja med mjukgörande hudkräm flera gånger per dag, undvika alltför mycket vattenexponering, annars får de eksem. Ytterligare andra måste utöver det smörja med kortisonkräm återkommande, annars får de eksem. Och ytterligare andra – fast det börjar röra sig om en väldigt liten del – kommer dessutom att behöva mer komplicerade och specialiserade behandlingsmetoder mot hudsjukdom. […]

  0
 • Leave a Reply