sånt som inte får plats i andra kategorier

Glimtar, juni 2022.

juli 1, 2022

Liten flicka i hatt äter glass i motljus. svartvitt

Svartvitt, barn insvepta i handdukar håller om varandra på brygga

Flicka ligger på brygga insvept i handduk och simglasögon. Svartvit bild

Svartvit bild med flicka som springer mot sin storasyster, vid havet

Juni är övergång och förändring, juni är stillastående stiltje.  Förra året var juni semesterlivet före semestern, nu är den riktiga semestern redan här. Den kommer att pågå länge, så länge att man hinner forma sommaren till ett eget litet liv, ett sommarliv. Jag är tacksam att jag hade möjligheten att göra så, det behövdes för att få ihop den här sommaren, jag är tacksam över så många val jag har kunnat göra för att få ihop allt när jag verkligen har behövt det.

Jag sitter mycket på bryggor och läser, vi får besök. Jag samtalar i solnedgången när hettan fortfarande ligger tropisk och tryckande, jag cyklar i trettio graders gassande sol. Jag försöker förhålla mig till sommarens rotlöshet, det nästan apokalyptiska med den här årstiden som bara vissa upplever, känslan av att världen som man känner den kastas omkull och att man plötsligt ska förhålla sig till detta nya stilla. Vardag passar så bra för mig, kyliga höstar och duggregn i ansiktet om morgonen, baka ett bröd och skjutsa till aktiviteter, komma ihåg vilken veckodag det är.

Jag sorterar papper och lyssnar på musik, samma låtar tusen gånger, Bedshaped med Keane och U&Me med Alt-J.
Jag letar ord och hittar dem inte, vill formulera något som kryper under huden men inte blir en enda text.
Vår värld blir så liten, det är cyklarna och sommarmaten, väskan full med böcker, sol och skugga, glass och korv med bröd.

Det är Lilla Gubben som ber mig att han också ska få ha med sig en bok till stranden, det är att sitta där sida vid sida på Lilla Holmens brygga och läsa medan hans systrar hoppar och skriker bredvid. Det är Habanero som hittar ett litet bärbart Alfapet vi har hemma och använder det för att försöka forma meningar, alltid mer intresserad av att själv få uttrycka sig än av att få läsa. Genom kamp lär hon sig skriva Vi ska köpa glass. Visar upp det som om det vore ett avtal, nu när det finns i skrift.
Det är Storasystern som är övertygad om sin egen medicinska kunskap. När barn ramlar på lekplatsen går hon fram, klämmer där de slagit sig, säger det är inte brutet, inspekterar skrapsår och säger såret är inte djupt. Och med en sådan stämma att vem som helst skulle lita på henne.

Juni är alla sätt som jag inte räcker till på.
Till allt jag hade velat vara, och allt jag hade velat göra.
Det är att välja att stå ut i den otillräckligheten, om och om igen
Det finns mycket som är utom min kontroll.
Väder och värme, mygg och myror, liv och lidande.

Men jag kan sitta i solnedgången i doften av fuktig och solvarm brygga, och läsa sida efter sida medan barn och fiskmåsar skränar om vartannat, och det är ett liv.
Kanske ett litet, men det är mitt.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

+27

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Linnea B juli 1, 2022 at 4:00 e m

  Älskar alltid det du skriver, Ulrika!

  Hoppas allt är bra med dig.

  +1
 • Reply elinor juli 2, 2022 at 9:45 e m

  Bästa Ulrika! Kul att läsa dina ord. Helt ärligt hade denna magiska plats försvunnit lite från mitt medvetande. Juni för alltid <2

  +1
 • Reply Emma juli 7, 2022 at 8:53 e m

  Jobbar för första gången i en sommarstad. Jag har tyckt att det är himla synd att det är en lite väl dold hemlighet att stan är så himla fin, men nu dyker det upp turister och jag känner någon slags stolthet över att få dela med mig av den till andra. Många av de som dyker upp är ålänningar (de kommer i båt och på båten ska det alltid flaggas). Då tänker jag på er. Hoppas att ni får repa er efter Det Stora som kom i höstas. Att det blir pastasallad med plock, och att vardagen får fortsätta så som den gör när den visar sig vara bra.

  0
 • Reply Tanja juli 8, 2022 at 1:25 e m

  Hej Uirika!

  Tack så mycket för din inspirerande blogg. Jag läser ofta dina inlägg om böcker som du läst och om dina resor. Jag har precis kommit hem från en resa till Mariehamn. Mycket trevlig och speciell liten stad! Jag försökte hitta biblioteket men inte lyckades med detta. Det kanske ligger inte centralt? Sedan undrar jag om du vet något om en bokhörna på andra sidan av skeppsmuseum dvs den andra halvan på receptionen. Där fanns det personal och många bokhyllor. Vad kan det vara för något?

  Önskar dig en fortsatt trevlig sommar!!!

  0
 • Reply Beata juli 18, 2022 at 8:21 f m

  Alltid lika fina inlägg Ulrika <3 Kram till dig!

  0
 • Reply Glimtar, juli 2022. - Nettelblad augusti 13, 2022 at 6:35 e m

  […] Glimtar, juni 2022. Sommarpokalypsen. […]

  0
 • Reply Glimtar, augusti 2022 - Nettelblad september 6, 2022 at 10:22 e m

  […] Glimtar, juni 2022. Sommarapokalypsen. […]

  0
 • Leave a Reply