sånt som inte får plats i andra kategorier

Enkelheten, svårigheten.

juli 15, 2021

Svartvit bild på Ulrika Nettelblad som läser bok på en balkong

Det finns en enkelhet i juli, men en skenbar enkelhet, om man är funtad på ett visst sätt. Om man är funtad som jag.
Det är som med träning. För vissa som försöker träna är det bästa dagarna när man med gott samvete slipper. För andra som tränar är vilodagarna ett nödvändigt ont för att man ska hålla i längden. Vilan som ett frustrerat obligatorium för att under en lång framtid orka utöva aktiviteten man älskar.

Folk säger att det är bra att skaffa sig ett liv man inte behöver ta semester från, det de glömmer att säga är att semestern då kan kännas som ett överraskat vakuum som är svårt att orientera sig i.
Jag vet att det är ett privilegium, det går inte en vardagsdag utan att jag är tacksam över att jag upplever att mitt vardagsliv innehåller en trivsel som gör att jag inte längtar efter en månad om året som ska rädda mig från min tillvaro. Jag förstår att jag är mycket lyckligt lottad som har förutsättningarna för att uppleva det så. (Även om jag, med de förutsättningarna som grund, också har behövt fatta aktiva beslut och arbeta hårt för att nå dit).

Men ändå, i semestern, omtumlad.
Som så många andra gånger i livet paras omtumlingen med en känsla av främlingskap.
Det blir så tydligt att jag längtar efter andra saker än vad många andra längtar efter, att jag vill andra saker än vad andra vill, att jag gör andra saker än vad andra gör.
Juli är fyllt av förväntningar kring saker jag aldrig väntat mig, och ändå undrar jag varför jag inte försöker få dem.

Varför jag inte kastar mig ut bland människorna och äventyren, varför just jag är funtad så att det största äventyret alltid finns i mitt huvud.

Och precis som träningsmänniskan som ägnar sig åt en alternativ träningsform på vilodagen för att få känna kroppen vakna, ägnar jag mig åt alternativ för att få ombytets vila men ändå komma åt abstinensen jag känner efter allt jag älskar i min vardag.
Springer genom het och fuktig kväll för att klå abstinensen efter allt mitt vardagscyklande. 
Skriver blogginlägg för att klå abstinensen efter allt mitt vardagsskrivande.
Pluggar ryska glosor för att klå abstinensen efter allt mitt vardagstänkande.

Och försöker hålla mig undan bilder, texter, förväntningar och beskrivningar av vad en julimånad borde innehålla.
Är kanske inte som folk, gör kanske inte som folk, men inte blir någonting bättre av att iaktta andras liv istället för att leva sitt eget.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

+20

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply My juli 18, 2021 at 12:39 e m

  Känner igen mig på pricken i allt du skriver. Har sparat texten, så jag kan plocka fram den vid behov.

  Är också som lyckligast när jag får sitta fördjupad och vara kreativ, ha kontrasten mellan arbete och fritid. Det lockar mig inte med utlandsresor och vilda äventyr (speciellt inte när man ska släpa med sig små barn, så det är allt annat än fritt och impulsivt) . Jag gillar metodiskt lugnhet, att få lov att vara uppslukad i kreativa processer och projekt. Tycker vardagen är skön när barnen får sitt sociala behov tillgodosett på förskolan. På sommaren förväntas man ordna playdates, besöka släkt och vänner, resa runt etc.

  Men jag har loggat ut helt från sociala medier i år, och det hjälper dock mycket på känslan av en slags mentalt utanförskap tycker jag. Nu behöver jag inte förhålla mig till ”vad alla andra gör” det är bara mig, min familj och sommaren. Gillade din beskrivning med att ”iaktta andras liv istället för att leva sitt eget” – precis så har sociala medier blivit för mig. Så pausen behövs.

  Önskar dig en trevlig sommar!

  0
  • Reply My juli 19, 2021 at 1:02 f m

   Hej från en annan My! Jag känner precis som du, och som Ulrika. Sommaren är min sämsta tid. Jag hamnar alltid i ett sorts vakuum då – ensam, ledsen, varm och seg. Vill bara att hösten, vardagen och rutinerna ska sätta igång igen. Men nu har halva sommaren gått i alla fall och jag ska nog överleva den här sommaren också. Det är en tröst att veta att fler har det som jag. Tack Ulrika och tack My!

   0
   • Reply Ulrika juli 22, 2021 at 11:08 e m

    att ni är folk som skriver fina kloka saker TILL VARANDRA i kommentarsfältet gör mig typ lika lycklig som när man hör sina barn leka med sina syskon. sommarvakuumet, precis så är det ju! och så kombineras det med förväntan om att detta är tiden man ska njuta. så mkt mer legitimt att deppa i november, liksom. heja oss, snart är det höst!

    0
  • Reply Ulrika juli 22, 2021 at 11:06 e m

   så fint att få höra om någon som känner likadant, och så fantastiskt lycklig jag blir att du tyckte texten var värd att spara. Det är svårt att skriva om hur man är annorlunda än andra utan att känna att jag kanske riskerar att bidra till bara ytterligare krav, fast av en annan sort, så det var svårt att hitta rätt ton för just det här inlägget. Att jag hittade rätt till någon som hade nytta av det känns därför extra fint. Hoppas du får en fin sommar givet omständigheterna, och att både du och jag får blomma ut när vardagens njutbarhet återkommer <3

   0
 • Reply En skrivprocess, del 1: Idén och igångsättningen - Nettelblad juli 30, 2021 at 6:14 e m

  […] Jag har låtit bli att skriva på något nytt och stort eftersom jag vet vad det kräver. Att ha en låtsasvärld som ständigt existerar bredvid ens egen känns som ett slags otrohet mot verkligheten, ett svek mot alla som bara lever i en av ens världar och inte båda två. Men sedan har det gått en månad, det är mitten av juli, jag är fortfarande tom. Jag lever sommarlivet utan rutiner, det som är så riktningslöst. […]

  0
 • Reply Böcker jag läste i juli - Nettelblad augusti 1, 2021 at 10:00 f m

  […] Hej. Idag börjar augusti, kanske en av mina favoritmånader på året. Sommaren är inte över men den existerar på ett sätt jag kan trivas med. Morgnar som doftar friskt, krav som sänks, människor som börjar återgå till sina arbeten och rutiner som blir mer som vanligt. Augusti är för mig vad maj är för sommarälskaren. Maj kan vara en njutning som en föraning av den sommar som ska komma, trots att det fortfarande är vår. Augusti är en föraning om den höst som kommer, trots att det fortfarande är sommar. Vi klarade julis konturlöshet hörrni, i år också. […]

  0
 • Reply Glimtar, augusti 2021 - Nettelblad augusti 14, 2021 at 1:46 e m

  […] sista veckor. Jag förbereder mig för den vardag jag egentligen är bättre gjord för än ledighet. Dymomärkning, förvaringslådor. Tillfredsställande etiketter på alla lådor i barnens rum. […]

  0
 • Leave a Reply