sånt jag läser tips

Bokrecension: Barnens kockskola – Vego av Sara Begner

augusti 22, 2020

Barnens kockskola - Vego: middag för hela familjen av Sara Begner

Barnens kockskola – Vego: en vegetarisk kokbok för barn

Vi är en familj som äter kött ibland, fast oftast inte. Jag har varit vegetarian stora delar av mitt vuxna liv (under ett år även vegan, men det var länge sedan) och därför lagar jag mest vegetariskt. Det är den sortens recept jag känner mig bekväm med, jag har den sortens ingredienser hemma, jag vet hur jag ska hantera dem. Mina kunskaper om att laga kött är liksom steka köttfärs eller steka korv, allt bortom det är lite mystiskt och jag behöver tänka istället för att bara göra på autopilot. Eftersom det dessutom går att leva väldigt billigt och samtidigt näringsriktigt och miljövänligt på vegetariskt har jag inte haft så stor motivation att lära mig laga kött bara för att. (Här kan du läsa mer om vilka kokböcker jag använder i min matplanering).

Därför känns det mer naturligt för mig att använda vegetariska recept när jag lär åttaåriga Storasystern att laga mat. (Ganska mycket på hennes eget initiativ, hon tycker det är väldigt kul). Så vi provade den här boken tillsammans, och hon har med stor entusiasm också gett sina synpunkter på innehållet.

Barnens kockskola - Vego: middag för hela familjen av Sara Begner

Recept på middagar, mellanmål, festmat, bakverk och bröd

Det är en bra blandning i Barnens kockskola – Vego. Här finns recept på vardagsmiddagar såväl som recept på bröd, kakor och bakverk. Det finns även mellanmålsrecept och smoothies. Variationen gör boken extra intressant för åtminstone min lilla kock. Jag känner igen det så väl från att själv vara liten – de olika receptkategorierna blir som en lockande möjlighet till självständighet. Tänk att både kunna laga middag till familjen, mellanmål till sig själv och kakor att ta med som gå-bort-present!
Det finns också genomgångar av olika köksfärdigheter (typ hur man kokar fyra portioner pasta eller kokar ägg) samt ett kapitel om näringslära.
Alla recept är lakto-ovo-vegetariska. Det finns inga förslag på vegananpassningar.

Lättlagade varierade recept med steg för steg-bilder

Både jag och Storasystern tycker recepten är lätta att följa (och ändå väldigt goda, påpekar hon). Steg-för-steg-bilderna känns pedagogiska och gör det lättare att följa med i receptet, inte bara för att bilden visar vad man ska göra utan också för att det blir lättare att minnas var på sidan man ska läsa om läsningen i sig går lite trögt. Min upplevelse är också att det gjorde det lättare att göra sig en mental bild av hela processen för receptet. Att följa ett recept kräver inte bara att man kan göra exakt vad som står, punkt för punkt, utan också att man har tänkt igenom i förväg vilka moment som kan bli bråttom eller om något behöver förberedas. Då hjälper det att lätt få en helhetsbild.Recepten är varierade till smak och innehåll. De flesta innehåller någon form av köttsubstitut, men det finns också recept med bönor och linser.

Barnens kockskola - Vego: middag för hela familjen av Sara Begner

Den här tacotårtan lagade Storasystern till Habanero på hennes födelsdag, till stor förtjusning.

Svåra ord, skära själv, ta ut ur ugnen – vuxenhjälp behövs för yngre barn

Bilderna är pedagogiska, men texten är svår. Orden som används är typiska receptord som kan vara ganska svåra för barn – ganska många gånger har Storasystern stakat sig på “neutral olja”, till exempel. För min ganska nyblivna matlagare är det inte heller självklart att det måste gå en stund mellan vissa punkter, som att lök som ska stekas måste bli lite glansig och mjuk innan man går vidare till nästa steg. Där hade man kunnat vara tydligare och skriva det, istället för exempelvis bara “fräs lök i en stekpanna.”

Det finns också en del moment av att skära själv, hälla ur kastruller med varmt vatten och ta ut saker själv ur ugnen. För kockar som är så små som Storasystern behövs definitivt vuxenstöd. Det innebär å andra sidan att detta är en bok man bra kan växa in i, den räcker nog rätt länge. Storasysterns rekommendation var definitivt att den lämpar sig för barn som är lite äldre. Jag skulle säga, ungefär åttaårsåldern och uppåt. Mindre barn som till exempel syskonen skulle bara göra sig illa. För att självständigt använda boken tänker jag att man nog behöver vara flera år äldre än vad Storasystern är, men den har alltså funkat bra för en ganska lillagammal och matlagningsintresserad åttaåring med hjälp från en vuxen.

Barnens kockskola - Vego: middag för hela familjen av Sara Begner

Härlig bok som väcker matlagningsglädje hos barn

Allt sammantaget tycker både jag och Storasystern att det är en bra bok. Hon gillar variationen av recept, de många bilderna och tydligheten. Jag gillar att recepten inte har så många steg men ändå inte känns alltför förenklade och framförallt inte alltför likriktade. Det rivs ned grönsaker och används fullkornsmjöl, provas på både sojafärs och vegokorv såväl som hemgjorda bönbollar och linssoppa. Den känns omfattande trots ett nätt format, och mängden recept gör att det blir lätt att hitta egna favoriter. Den här kommer vi att återkomma till många gånger i höst, och jag rekommenderar den för alla som har ett barn som man vill stötta att delta mer aktivt i matlagningen, eller kanske till och med (för större barn än Storasystern) ge en egen dag med matlagningsansvar.

Barnens kockskola - Vego: middag för hela familjen av Sara Begner

Liknande inlägg

– “Jaha, ska vi äta idag också?” – Tre kokböcker jag använder i min matplanering

– Att cykla med lådcykel utan el

– Sluta med smartphone – går det?

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply