att skriva

Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning

april 28, 2019

Det här är tredje delen i min inläggsserie om att skriva krönikor. Här är del 1, om att hitta ämnesidéer för sin krönika. Här är del 2, som handlar om struktur med treaktsmodellen.

Idag kommer jag att skriva om språk och gestaltning. Det jag tar upp i den här delen har man stor nytta av för att lyfta alla möjliga typer av texter. Att vara skicklig på att gestalta är något som är användbart oavsett om man skriver tal, krönikor eller romaner. Men det finns några aspekter av gestaltandet och språket som gäller särskilt för krönikor.

”Show, don’t tell” – vad är gestaltning?

Show, don’t tell är ett standardtips till den som vill berätta något. Det innebär att visa en läsare (eller tittare, eller lyssnare) det man vill berätta, istället för att bara skriva folk på näsan. Och det är detsamma som gestaltning.
Att skriva på näsan är att skriva ”hon blev väldigt arg”, att gestalta är att skriva ”hon reste sig, lyfte tallriken från middagsbordet och slängde den i golvet så att plastmattan täcktes av krossat porslin och spagetti.” Att skriva på näsan är att skriva ”det var en vacker dag på stranden”, att gestalta är att berätta om doften av salt, skavet av sand mellan tårna, hur solen gnistrade i vågorna. Gestaltning är det som lyfter en text från att vara bara ord till att bli en berättelse att sjunka in i. I en krönika har man ofta ont om plats, och gestaltning kan kräva fler ord än att skriva någon på näsan. Men ett väl gestaltat innehåll, eller ett väl gestaltat argument, är alltid mer effektivt än hundra rader av påståenden. Därför är det viktigt att jobba med gestaltning även när du måste fatta dig kort.

 

Konkreta tips för gestaltning i en krönika

  • Om du vill försöka övertyga andra om din ståndpunkt kan du gestalta den med en personlig berättelse. Exempelvis kan du, istället för att skriva att ”det är farligt med bristen på vårdplatser på svenska sjukhus”, väva samman dina argument med berättelsen om Berit som behövde läggas in på sjukhus men blev hemskickad i brist på plats. Då får läsaren en bild att hänga upp dina argument på. (Typiskt en sådan berättelse som är bra att använda i inledningen av din krönika.)
  • Om du vill skildra en miljö är det effektivt att använda andra sinnen än bara synen. Dofter, ljud och känsel är starka sinnen för att väcka bilden. I den här krönikan om att vara AT-läkare på Åland använder jag mig till exempel av både doft och känsel i textens sista stycke.
  • Om du vill skriva om en känsloupplevelse – fundera på vilka fysiska reaktioner den väcker och vilket kroppsspråk den leder till. Sitter ledsenheten som en klump  i magen, en tyngd i kroppen, ett surr av tankar som aldrig tar slut? Var glädjen som ett rus eller att kroppen kändes lätt? Med sådana detaljer dras läsaren med mycket starkare i din text.

Konsten att stryka – vikten av att fatta sig kort

Krönikor är korta till sin natur. Det är en av sakerna som gör dem svåra att skriva. Problemet är sällan att fylla sitt utrymme. Däremot kan det vara svårt att fylla det med det som verkligen hör till ens text – och inte sväva ut.

För att bli bra på krönikor behöver man öva på att korta ned sina texter. På det viset är krönikor en utmärkt skola för att lära sig redigera även andra typer av texter. Det mesta som skrivs vinner nämligen på att kortas ned jämfört med det första utkastet.

Om en text behöver kortas mycket behöver man stryka något innehåll – ta bort det svagaste argumentet eller den tråkigaste anekdoten. Behöver den bara kortas litegrann räcker det ofta att skärpa till språkets tydlighet, att se till att bara de ord som måste finnas med finns där. Stryk småord som ”ju”, ”verkligen”, ”faktiskt”. Byt längre ord till kortare. Våga göra meningar mer ofullständiga.

Jämför till exempel dessa varianter:

  • ”Jag har verkligen aldrig gillat hundar. Jag har alltid tyckt att de är rätt överskattade.”
  • ”Jag har aldrig gillat hundar. Alltid tyckte de är överskattade.”
  • ”Har aldrig gillat hundar. Överskattade djur!”

Ingen variant är rätt eller fel, men teckenlängden skiljer sig rejält. Dessutom dras tempot upp, det blir mer schvung i texten, ju mer man kortar sina meningar. Vilken variant du skulle välja här beror på om du behöver göra krönikan kortare, och hur långa dina andra meningar är. En text blir ofta bättre av att variera meningarna, så att vissa är längre och andra kortare.

Hur mycket ska man stryka?

Hur mycket som behöver kortas i en krönika beror förstås på vad man har för teckenbegränsning och hur långt ens första utkast är. Men jag rekommenderar starkt att skriva ett för långt första utkast, så man har en del att skära bort. Mina sämsta krönikor är de där jag har haft för tunt med material, och skrivit mina 3000 tecken redan i första utkastet. De blir ofta för pladdriga. I julas fick jag i uppdrag att skriva en krönika på 5000 tecken. Det blev en helt okej text om att jobba inom sjukvården under helgdagar – men i efterhand har jag tänkt att det är tydligt att jag brukar skriva kortare krönikor. Det är en text som vunnit i styrka på att kortas sisådär 2000 tecken för att få lite driv.

Skrivövningar om språk och gestaltning

  • Övning om att korta ned text: Plocka fram krönikeutkastet du skrev efter förra delen, eller någon annan text. Det kan vara en text du skrivit, eller någon annans, men du bör ha den digitalt så du enkelt kan räkna antalet tecken. Stryk 10% av teckenmängden. Läs originaltexten och den nedkortade, jämför, vad blir skillnaden?
  • Beskriv en sommarmorgon på stranden utan att använda orden sommar, morgon eller strand. Hur får du läsaren att förstå vad vi är någonstans, vilken tid det är och vilken årstid? Vad händer med texten jämfört med att skriva ”en sommarmorgon på stranden”?

Alla inlägg i min krönikeskola:

Fler inlägg om att skriva:

Och mina bästa inlägg i alla kategorier hittar du här!

 

(samtliga bilder från Unsplash – klicka på bilden för att komma till fotografen).

 

 

 

0

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply Sandra Bergström maj 3, 2019 at 6:45 f m

    Tänk att du delar med dig av all den här kunskapen, Ulrika. Bra, enkelt och pedagogiskt förklarat. Jag hart ofta tänkt att jag skulle vilja skriva en krönika men fastnat i att ”jag vet inte hur”. Ska försöka få ihop något efter dina råd här. Tack <3

    0
  • Reply Ellen maj 9, 2019 at 8:06 e m

    Ska stjärnmärka och spara den här serien!
    sv: Men tack för din jättefina kommentar <3

    0
  • Reply Palle maj 12, 2019 at 12:06 e m

    Väldigt bra och inspirerande genomgång med exempel som man förstår – nu ska man bara göra själv också 🙂

    Skriver inte krönikor (än) men en hel del texter kan det bli ändå, t.ex. blogginlägg och har funderat en del på det där med att skapa en känsla hos läsaren.

    Ska bokmärkas och lär återkomma till denna serie för att utvecklas i mitt skrivande.

    0
  • Reply Linnea maj 21, 2019 at 10:54 f m

    Jag älskar verkligen denna serie om krönikor, Ulrika! Tack så mycket för den. Jag har just skrivit en krönika med avstamp i denna serie och det är minst sagt superbra tips och tankar du delar med dig av här. <3

    0
  • Reply RobertShilk maj 22, 2019 at 12:55 e m

    Let your bitcoins brings you +10% per 2 days.
    Get paid automatically and earn again!

    Try http://dc-btc.site
    one click registration and getting asset

    Powered by Mutual assistance Algorithm and Blockchain.
    Warranty!

    0
  • Reply Linnea juni 5, 2019 at 1:15 e m

    Hej Ulrika! Vad längesedan du skrev här nu. Jag saknar dig! Hoppas att allt är bra.

    0
  • Reply ulrikanettelblad.se juni 17, 2019 at 11:51 e m

    There is a fine promotion for winning. ulrikanettelblad.se
    http://bit.ly/2KAVR4n

    0
  • Reply ContactForm juni 22, 2019 at 12:25 e m

    Hello! ulrikanettelblad.se

    We make available

    Sending your message through the Contact us form which can be found on the sites in the Communication partition. Contact form are filled in by our software and the captcha is solved. The profit of this method is that messages sent through feedback forms are whitelisted. This method improve the chances that your message will be open.

    Our database contains more than 25 million sites around the world to which we can send your message.

    The cost of one million messages 49 USD

    FREE TEST mailing of 50,000 messages to any country of your choice.

    This message is automatically generated to use our contacts for communication.

    Contact us.
    Telegram – @FeedbackFormEU
    Skype FeedbackForm2019
    Email – FeedbackForm@make-success.com
    WhatsApp – +44 7598 509161

    0
  • Reply DorothyWed juni 28, 2019 at 12:36 f m

    http://steroidshoppen.se/ är ett skandinaviskt företag som tillhandahåller steroider i Skandinavien och Sverige och har varit aktiv i denna bransch i över 10 år och är väl erfarna. Vi säljer steroider inom Sverige, Norge, Finland, Danmark och hela världen. Vi erbjuder leveransgaranti. Alla beställningar skickas inrikes utan tullproblem. Vi har 100 % diskretion och support tillgänglig 24/7. Vi har Orala Steroider, Injicerbara Steroider, Peptider, Fettbrännare, Efter kur behandling mediciner och så vidare … kom och köp anabola steroider i Sverige, Norge och Danmark med säker och snabb leverans. Tveka inte om du har frågor eller behöver hjälp. Du kan köpa steroider av hög kvalitet som Trenbolone Enanthate, Testosterone Enanthate, Deca, Boldenone, Oxandrolone, Oxymetholone, Winstrol och mycket mer. Vi försäkrar dig om att ditt paket blir levererat till dig med säkerhet och erbjuder återbetalning om du inte får din beställning. Vårt e-postsystem är helt säkert och kan inte spåras. All information tas bort efter betalning och leverans. Vi accepterar banköverföring, Bitcoin och Western Union som betalning. Vi erbjuder också 15% rabatt och fri frakt för betalningar med Bitcoin. Vi erbjuder även rabatt för större order. Vår leveranstid är 24-48 timmar inom Skandinavien efter betalning.

    0
  • Reply Jacobret juli 9, 2019 at 12:17 e m

    Need better SEO reporting for your ulrikanettelblad.se Let’s try https://seopoz.com It’s Free for starter plan!

    0
  • Reply ulrikanettelblad.se juli 15, 2019 at 7:39 e m

    Look at a top-grade property after win. ulrikanettelblad.se
    http://bit.ly/2NLp8ws

    0
  • Reply Att skriva krönikor, del 4: Jobba med att skriva krönikor - Nettelblad september 5, 2020 at 12:41 e m

    […] Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning […]

    0
  • Reply Vad är berättande bloggande? - Nettelblad september 16, 2020 at 8:59 f m

    […] Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning […]

    0
  • Leave a Reply