Enklare liv

Unboxing: Den nya telefonen. (Eller: R.I.P den lilla orangea)

juli 13, 2021

Det visade sig att min gamla telefon inte längre fungerar i Sverige, eftersom den inte ens har 3G. Min älskade gamla orangea lilla knapptelefon som jag en dag stoppade in mitt sim-kort i efter att min smartphone dog och jag inte kände för att köpa en ny smartphone. En gång i mars 2020, eller om det var slutet av februari, en tid när det precis hade börjat komma rykten om att det där viruset från Kina hade kommit till Italien och att det var många som blev sjuka. Det är för att italienarna lever i generationsboenden och kindpussas hela tiden, sa man, så det kommer inte att hända här. Jag visste inte att mina små val i hur jag ville leva mitt liv snart skulle vara brus som dränktes i dånet av en global tillvaro som förändrades.

Världen i en hög hastighet. Världen omkring mig, men kanske framförallt min egen, det lilla livet som snurrade för fort.
En känsla av att vilja hoppa av.
Av att inte vilja göra ett val, avhoppandet som ett slags ickeval, jag petade ut sim-kortet ur min döda telefon, jag stoppade in det i den lilla orangea som jag hittade i en byrålåda, resten är (minimalt betydelsefull) historia. 

Orange knapptelefon

Den lilla orangea var ett icke-val, ett sätt att bara låta bli. (Även om jag minns att min första pojkvän som studerade filosofi pratade om icke-valet som ett val lika mycket som det aktiva valet, att det inte finns icke-väljande, bara val och deras konsekvenser, eller vad han nu egentligen sa, resonemangen skulle leta sig in i mina texter långt efter att förhållandet tagit slut och som så många andra idéer jag stulit från andra människor för att omvandla till skönlitteratur skulle de komma att förvanskas till oigenkännlighet.)
Men: om den lilla orangea. Det gick att säga det bara blev, och det som blev funkade så det fick fortsätta så.

Och nu stod jag istället på Elgiganten och skulle fatta ett beslut. Ett aktivt val, att välja bort en smartphone och alla dess praktiska fördelar för att istället köpa den billigaste knapptelefon jag kunde hitta.
Den kostade 80 euro. Den billigaste smartphone jag fann kostade 100. Jag kunde inte motivera det utifrån ekonomi, tvärtom vore det lätt att säga att jag skulle få betydligt mindre funktion per betald euro genom att köpa dumtelefonen. Men det kändes som att välja mellan en lunchbuffé med ett fantastiskt salladsbord, eller en lunchbuffé fylld av pizza och pommes frites, och säga att jag var en idiot som inte valde den lunch som gav mig mest kalorier per krona.

Så jag köpte CAT B40, enligt copytexten med industrial strength, professional grade, military spec. 
Nå jag är ju ganska klumpig, tänkte jag.
Den telefonen ska med på många äventyr, tänkte jag.

Svartvit bild på knapptelefonen CAT B40.

Jag förstod inte hur jag skulle öppna facket för sim-kortet, det satt extremt hårt. Youtube var fullt av videor på ryska som inte hjälpte mig så jag promenerade till Ålcom som sköter mitt abonnemang.
Lade upp den lilla orangea och den nya stora svarta på disken och sa:
“Jag behöver hjälp att flytta simkortet mellan de här två. Killen på Elgiganten sa att samma simkort ska funka för det är samma simkortsstorlek i alla knapptelefoner men jag vet inte om det kommer att funka för simkortet som satt i den orangea var egentligen inte gjort för den jag bara petade ut det ur min döda smartphone och det har alltid suttit som lite lite löst så, eh, jag kanske behöver ett nytt till den här svarta.”
Allting var absurt. De två telefonerna på bänken bredvid varandra, sättet jag sa smartphone som om det var en exotisk företeelse, att jag gav så onödigt mycket information, jag tänkte: herregud, de måste tro att jag är lite galen.
(Och sedan tänkte jag: fast det stämmer väl.)
Sedan kom en finsk turist in, bad om hjälp i kassan bredvid min, och stal showen.

På finska frågade han om det fanns någon R-kioski på Åland där han kunde få köpa ett kontantkort. På engelska fick han svaret att R-kioski inte finns på Åland men att han kunde få köpa ett här. På blandad finska och engelska började han mumlande förhöra sig om ifall det fanns kontantkort med olika bilder på framsidan på Åland. Han fick svaret att det bara fanns en sort. Han bad att få se den, iakttog den länge, frågade sedan vad den kostade.
Kassapersonalen förklarade att det berodde på hur mycket pengar han ville ladda på kontantkortet.
Den finska mannen småskrattade och skakade på huvudet, sedan lade han upp sin dyra smartphone på kassadisken.
“Oh no, you not understand”, sa han. “I have full function phone, here. I am” – och han sänkte rösten, lutade sig fram, som om han skulle inviga Ålcom-personalen i en livsomvälvande hemlighet – “a collector, you see. I collect these cards.”
Ålcompersonalen nickade men förklarade att det inte gick att köpa kontantkorten utan att också ladda på pengar på dem, även om man var en kontantkortssamlare. Den finske mannen skakade sakta på huvudet, som om han vore förfärad över denna åländska omöjlighet, och frågade ånyo efter en R-kioski.
“I am a collector”, upprepade han, skakade bedrövat på huvudet. “I am collector, you see.”

Till slut laddade han fem euro på ett kontantkort.
Och jag fick ett SIM-kort i min CAT B40.
Den duger för precis allt jag behöver den till.

Läs mer:

Alla mina inlägg om mat hittar du här och om ett enklare liv här.  Här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Gillar du inlägg med konstiga historier om allt möjligt tycker jag också att du ska kolla in övrigt-kategorin, fylld av blandade märkligheter.
Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

+11

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Elin juli 21, 2021 at 11:08 e m

  Jag kan med glädje meddela att den ryska recensionen av din ny telefon var mycket positiv. Förutom att det inte finns möjlighet att ställa in ryska som språk, vilket kan vara av vikt för vissa.
  Jag blev inspirerad när jag senast läste att du slutat med smartphone.. men fruktansvärt medveten om mitt eget beroende. BEROENDE. Hur kan man klara sig utan att ha kamera och videokamera att föreviga vardagen med när som helst och var som helst? Hur klarar man sig när man står i kassan i matbutiken och inser att man måste föra över pengar till kontot? Eller när man behöver swisha någon illa kvickt. Hur överlever man utan att på 3 sekunder hitta adressen till ställen eller vägen till ställen via google maps. Utan spontana videosamtal med nära och kära?
  Jag vill också ha tid. Jag vill frigöra de 6 timmar om dagen (skojar ej) som jag nu tittar på min telefon. Myriader av tid. 42 timmar i veckan. Jag vill ha tråkigt igen. Men det är skrämmande.

  0
  • Reply Ulrika juli 22, 2021 at 11:31 e m

   Alltså sådan lyx att ha rysk översättning! Vilken tur att den var positiv, håller östkvalitet.

   Jag tänker att det nog påverkar att jag inte bor i sverige = swishas inte lika mycket i min omgivning. Men sen tror jag också att jag kanske är lite i grunden tråkig? låter ju hur härligt som helst med spontana videosamtal, vill vara en sån som gör sånt! men det är inget jag gjorde innan ajg slutade ha smartphone heller, tex. däremot en del videosamtal med laptop hemma, typ vi ställler upp laptopen på middagsbordet och videopratar med mormor coh morfar /farmor och farfar.

   Google maps är ju mer av en utmaning, det fattar jag måste vara sjukt smidigt! Det har blivit mer av ett äventyr just nu, och kanske blir det google maps som i slutändan får mig att köpa en smartphone,v em vet? Just nu har det dock varit ganska skoj. Jag kollar innan vart jag ska, på datorn, och går igenom vägen för mig själv, och skriver upp en vägbeskrivning till mig själv som jag vet att jag kommer fatta. Sen frågar jag mig fram om jag inte hittar. Men just nu är min livssituation sådan att jag ganska sällan ska till nya ställen, då är det ju ofta på semester där själva förflyttningen kan vara en del av äventyret. I en annan situation kanske det inte funkar.

   Tror egentligen inte att “lösningen” kanske är att vara utan smartphone, på sikt blir det säkert ohållbart – samhället går ju i den riktningen att många funktioner finns där. Men jag tror att det experimentet förhoppningsvis gör mig mer medveten av vad jag vill hålla kvar av ett lite mer analogt liv när jag väl behöver gå över till en smartphone!

   0

  Leave a Reply