Resor

Tre mysiga caféer i Mariehamn/Åland

juli 22, 2020

Jag tycker om att vara på caféer. Skriver bra på café (om jag inte är alltför djupt inne i ett projekt, då behöver jag en annan typ av total isolering). Läser böcker bra på café. Tittar på folk bra på café.
Den här sommaren förflyttar jag mig inte särskilt långt, av världslägesmässiga skäl. Som tur är har jag väldigt mycket bra precis runt knuten, som de här tre caféerna i Mariehamn där jag gärna sätter mig och skriver och läser. De har alla tre gemensamt att de är stämningsfulla, mysiga och att vad man än beställer kommer det att vara hembakat och hemlagat, med kärlek i de små detaljerna och alltid gott.

Det är ju svårt att komma hit från Sverige just nu om man inte har särskilda skäl, men kanske nästa sommar? Annars hoppas jag att tipsen kan vara till glädje för alla mina finlandssvenska läsare.

Svarta katten – stilla, skirt och en doft av nybakat

Svarta Katten café Mariehamn Åland

Svarta Katten café Mariehamn Åland fika

Svarta Katten café Mariehamn Åland

Svarta Katten café Mariehamn Åland sandlåda  Svarta Katten café Mariehamn Åland Svarta Katten café Mariehamn Åland inomhus

Svart katten café Mariehamn leksaker inomhus för barn

Alldeles vid centrum men på en sidogata som ger en känsla av avskildhet och lugn. Här sitter jag gärna vid något av fönstren och blickar ut på ett sommarregn och enstaka förbipasserande medan jag redigerar ett skrivprojekt, eller på den ljuvliga rymliga utegården och läser en roman. Det doftar alltid kakor-i-ugnen här. Goda hemlagade luncher – en gång åt jag en sötpotatis med fetaoströra som gjorde mig tårögd – men helst dricker jag en kopp cappuccino i finporslin och tar någon av alla hembakta kakor till det.
Mina cafébesök är mina gyllene stunder för mig själv, men har man barn med sig finns här både en sandlåda på gården och en fin lekhörna inomhus.

Här hittar ni Svarta Kattens Facebooksida för mer information.

Café Viktor – ombonat och vackert in i minsta detalj

Café Viktor Mariehamn

Café Viktor Mariehamn Åland

Café Viktor Mariehamn Åland

Café Viktor Mariehamn

 

Café Viktor Mariehamn Åland

Café Viktor Mariehamn Åland

Café Viktor är en av mina favoritplatser i Mariehamn just nu. Ligger precis vid huvudgatan, så utanför är det alltid liv och rörelse, men i de stora lokalerna med många platser hittar jag ändå alltid ett lugn. Det finns en uteservering längs gatan men jag sitter helst inomhus i de fantastiskt inredda lokalerna och njuter av vackra färgkombinationer, unika föremål, en känsla för att bygga en miljö i både det stora och det lilla.
Stora lokaler med gott om platser, mycket att upptäcka och även en butik där man gärna strosar runt en stund i anslutning till sin fika.
Här kommer du att få något smaskigt vad du än tar, men mitt hjärta klappar extra hårt för den vegetariska tre-ostarlasagnen. En gång när jag var här hörde jag en kvinna ur det stora sällskapet vid bordet bredvid mitt utropa ÅH HERREGUD av välbehag när hon smakade sin lasagne. Jag har haft lust att göra detsamma.

Här hittar du Café Viktors Facebooksida för mer information.

Bagarstugan Café & Vin – Mariehamnsklassiker med stämning

Bagarstugan Café & Vin Mariehamn Åland

Bagarstugan café & vin Mariehamn Åland

Bagarstugan café & vin mariehamn Åland

Bagarstugan Café & Vin Mariehamn Åland

Bagarstugan Café & VIn Mariehamn Åland

Ombonad innemiljö med genomtänkta detaljer, hembakat fika som alltid är gott, en lummig innergård. Hemlagade luncher som erbjuder det lilla extra. Bagarstugan är bra, och folk vet att det är bra – därför är här ofta fullt och mycket turister. En lyx för mig dock, som hemestrar och tycker att det är en bonus att sitta en dag och höra alla dessa finsktalande sällskap komma och gå och planera nästa cykelfärd (Åland har många cykelturister, och ibland undrar jag om alla i något skede stannar till på Bagarstugan).
Sitter hellre och läser än skriver här just för att det brukar vara så mycket folk. Favoritplatsen är träbänkshörnet på bilden däruppe, då sitter man liksom upphöjd jämfört med resten av innergården, som en oas i oasen. Att sitta där, dricka en kopp te, äta en kardemummabulle, läsa en bok, spana på folk, spana på himlen, spana på klätterväxterna och kajorna och solskenet ovanför sig, det är bra liv i ett nötskal.
Min favoritlunch här är chèvre/rödbeta-pajen, favoritfikat kardemummabullen.

Här hittar du Bagarstugan Café & Vins Facebooksida för mer information.

Det var det. Smaklig spis!

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

 

 

0

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Miina juli 22, 2020 at 11:14 e m

  Tack för att du delade med dig av bilder inifrån! Jag kommer inte in på dessa ställen med min rullstol, så jag njuter av att få ta del av det genom dina ögon!

  Har du testat Brobacka?

  0
  • Reply Ulrika juli 23, 2020 at 7:27 f m

   Tack för att du läste! Beklagar att du inte kan komma in, men vad bra att du kunde uppskatta inblicken i alla fall. Har inte testa Brobacka, men får kanske ta mig en kik, verkar trevligt!

   0
 • Reply Robert juli 23, 2020 at 12:52 f m

  Va fint du beskriver dina platser!
  Å fina bilder

  0
  • Reply Ulrika juli 23, 2020 at 7:26 f m

   Tack så mycket!

   0
 • Reply Linnea juli 23, 2020 at 11:49 f m

  Jag håller med Robert, så fint att få läsa dina beskrivningar av caféerna. Jag har aldrig varit på Åland (har dock åkt färja dit och tillbaka från Stockholm tillsammans med min familj när jag var liten) men skulle hemskt gärna åka dit!

  0
  • Reply Ulrika juli 23, 2020 at 1:09 e m

   tack Linnea! <3 Här finns mycket att se, förstås utanför och bortom Mariehamn också, mina skildringar rör sig oftast inom typ tre kilometers radie eftersom det är där jag cyklar runt men det finns ju landsbygden, SKÄRGÅRDEN, allt möjligt vackert. Hojta till om du kommer hit någon gång :)

   0
 • Reply Kugge juli 23, 2020 at 3:30 e m

  Åh perfekt! Jennifer och jag ska ju komma till Åland i slutet av augusti, så måste ju besöka nåt av dessa. Och gärna träffa dig så klart!

  0
  • Reply Ulrika juli 23, 2020 at 5:20 e m

   Jaaaaa vad kul!!

   0
 • Reply Amanda juli 23, 2020 at 8:53 e m

  Så mysiga caféer och vilka fina beskrivningar och bilder! Nu får jag också lust att åka till Mariehamn 🙂

  0
 • Leave a Reply