Okategoriserade

måndag, 27 november 2023.

november 27, 2023

Frusen sjö i Sunnersta, Uppsala, på vintern. Svartvit bild

Det är en måndagskväll. Jag sitter i sovrummet för att det är den tystaste platsen. Skriver i sängen, man kan luta sig mot gaveln och se ut över natthimmel, snöfall när det lyses upp av en avlägsen lyktstolpe, trädtoppar. Jag har undrat om jag borde inreda någon annan plats för att skriva, något mer än sängen och köksbordet. Kanske hade jag blivit orolig av ett skrivutrymme som var mitt. Jag vill inte ha något fysiskt som gör anspråk. Ge mig bara tyst tid, morgontimmar, kvällslugn.

De delade ut Augustpriset ikväll. Facebook påminde mig igår om att det då tydligen var precis elva år sedan jag vann Lilla Augustpriset. Det känns som en film jag såg för länge sedan, kanske inte ens så intressant. Som om jag glömt nyckelscenerna, eller som om de aldrig väckte en känsla i mig.
Det gjorde de ju, men det var så länge sedan.
Att känna sig avskuren från det förflutna, som om någon högg av kopplingen, ett slags lobotomi.
Patienterna fick ofta mindre ångest efter ingreppet, läste jag i en artikel om lobotomier när jag åt lunch idag, jag tror det var i Modern Psykologi. Men de blev apatiska.

Kommer det någonsin att sluta vara så meditativt vackert med flingor när de virvlar i skenet kring ett ljus om kvällen? När man kan se hur de rör sig, men bara i en liten, upplyst del av luften. Ett sådant fokus kring en enda liten sak.
Promenerar man – jag – för lite i snö. Gör man – jag – för lite av sådant jag sedan kommer att ångra, för mycket av fel saker, eller är riktningen alldeles rätt men jag så upptagen med att ifrågasätta den att jag missar att njuta av färden.

Jag har lovat mig själv, efter händelserika turbulenta och omskakande år, att försöka sitta still och inte göra så mycket alls. Inga stora förändringar, samma lika, tillåta sig bli uttråkad, trycka ned sig till paus. Jag tror, i teorin, att det är klokt med sådana perioder. Raksträckor, ställtid. På lördag fyller jag trettioett. Det är ingenting, om man får leva, det är fortfarande all tid i världen. Ja den rinner såklart ut för mig som för alla andra, tiden, men jag har vetat det så länge, jag har klamrat mig fast vid känslan av att tiden är på väg att rinna ifrån mig sedan jag var ett barn, jag är född till orolig nostalgiker som minns allt jag hade (förvrängt, minus allt det svåra) men har svårt att se allt ljuvligt som ligger framför mig.

Jag hörde en dokumentär där de pratade om startups, att de som är bra på att starta upp inte nödvändigtvis är bra på att förvalta. Att det är vad som får start-upsen att sedan haverera när de växer sig större – man saknar kapaciteten att driva det när man är bortom den vilda expansionen.
Kanske har jag också varit sådan, nu är det dags att träna en stund på förvaltandet: ett enkelt stillestånd, en samling av små ögonblick, en tillfredsställelse av små önskningar.

Som att: till min födelsedag önskar jag mig ett paket med saffransglass, och att gå och simma på Mariebad.
Som att: imorgon bitti önskar jag mig samma sak som varje morgon, att gå upp tidigare för att skriva.
Som att: ikväll vill jag gå ut en stund innan jag lägger mig, kanske inte långt, kanske till och med bara i tofflorna till brevlådan.
Stå en stund, andas kylan, titta på snöfallet.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

+40

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Ida november 28, 2023 at 2:13 e m

    Hela stycket om snöflingorna som virvlar i ljusskenet: jag tänkte i princip EXAKT det härom dagen när jag stod och tittade på samma sak. Att jag oftare borde stanna just så. Så starka minnen av att gå hemåt, upp den branta grusvägen från dagis och konstatera att när man tittar på snöflingorna under gatlyktan så känns det som att man rör sig fast man står stilla.

    +1
    • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:14 f m

      exakt så!

      0
  • Reply Anna november 28, 2023 at 9:31 e m

    Det kan ju vara så svårt bara, efter omtumlande år med något som ständigt måste lösas, att landa i ingentingheten. Men jag tror, som du, att det verkligen behövs.

    +1
    • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:15 f m

      mycket man mår bra av på lång sikt är ju svårt. vi får göra vårt bästa!

      0
  • Reply J november 28, 2023 at 11:08 e m

    Efter många röriga år blir det nästan som kolsyra i kroppen när det är lite lugnare. Jag har ingen tatuering men hade jag en skulle det stå ”No sudden moves”.

    +1
    • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:15 f m

      underbar fiktiv tatuering, finns nästan nåt subversivt i det. nu är det dags att stå still.

      +1
  • Reply Aino november 28, 2023 at 11:50 e m

    Korta steg ger längre stunder. Tack för dina insikter, de virvlar kvar i mig när du har gått, eller rättare sagt när sidan tar slut och din röst klingar ut.

    +1
    • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:15 f m

      Tack för att du läser, Aino!

      0

    Leave a Reply