sånt som inte får plats i andra kategorier

мечтать о вечности

januari 20, 2010

(Rubriken betyder förresten “Drömma om evigheten”. Det låter väl vackert?)

Mina vänner, mina vänner, mina vänner. Jag har gjort något chockerande.
Ni vet min ryska?
Den jag alltid pratar om? Mina två steg ryska som har tagit upp sisådär 90% av mitt liv utöver de 98 då jag pluggar andra saker?
Jag har slutat på den!

Båda stegen!

Chockerade kanske ni blir nu. Du älskar ju din ryska, kanske ni tänker. Och absolut. Jag älskar det. Det är jätteroligt. Jag älskar att lära mig språk. Och ryska är så annorlunda mot franskan och tyskan, det är helt främmande ljud, en helt egen liten värld av märklig grammatik. Jag försöker läsa ryska tidningar, jag ser Mulan på ryska (om än med engelsk text), jag försöker konstruera små egna dikter på ryska. Inte för att jag är besatt – eller kanske – men för att det är så roligt.
Men det var inte roligt längre att behöva sitta fram till 18, två dagar i veckan, i ett klassrum med en grupp jag aldrig riktigt lärde mig att trivas med för att jag aldrig lärde känna någon där. Det var inte kul att slita varje helg för att översätta en text till Steg 3 och alltid sitta upp lite för sent nattne till måndag så att hela den dagen gick som i ett sus.
Det är inte kul att göra för mycket. Och det är inte roligt att lägga den pressen på sig själv.

Så jag slutade leka duktig flicka som måste göra allting man tar på sig och slutade. Jag behöver ju inte poängen.
Och det känns så jävla bra. Jag är så jävla, jävla stolt över mig själv.

Vandrar på stadens gator och känner mig som Superwoman. För att jag gick efter vad som vore roligt i stället för att försöka leva upp till något slags standard jag satt för mig själv och som ingen annan begriper sig på. För att jag sitter med mina ryska glosor och myser för att jag inte längre har ett gigantiskt prov som ett överhängande hot som kommer att döda mig utan för att det är så jäkla kul. För att kunde jag sluta på min ryska, som jag paniskt höll fast vid i något slags prestige för att jag fått för mig att man är dum i huvudet om man hoppar av kurser (pfft!), då kan jag fanimej göra vad som helst.

Jag upprepar: VAD som helst!

 

Kontentan av det här är att vi alla bör sluta vara så duktiga och bli mer lyckliga. Men det är en väldigt gammal, och väldigt präktig, sanning.

0

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Talagnes januari 21, 2010 at 6:38 f m

  Starkt gjort av dig! Jag känner igen det där med att sitta långt inpå småtimmarna för att få nästa dag att klaffa. Men det håller inte i längden, ju. Senast i förrgår satt jag och skulle göra min livsstilsanalys + 2 livscykelanalyser + illustration till samhällen innan jag skulle gå och lägga mig. Jag skulle inte sluta förrän allt var perfekt. Tanken vid att se min samhällslärares imponerande blick gjorde mig besatt. Och den blev perfekt, såklart. Men inte blev jag lyckligare för det, bara tröttare. Inatt gick jag igenom samma procedur. Det är nämligen historieprov på eftermiddagen idag. På 1200 år. Jag har läst boken 15 ggr, skrivit sammanfattning, skrivit artiklar om de olika slagen och verkligen andats historia de senaste timmarna. Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här. Mest kanske bara att jag känner igen mig så himla mycket. På något sätt är det nog viktigt att jag lär mig att det här inte är en sådan stor grej.

  0
 • Reply Gäb januari 21, 2010 at 7:47 f m

  Jag är stolt över dig!

  0
 • Reply Rannva januari 21, 2010 at 8:41 f m

  Bra gjort av dig! Jag hoppade av Italienska steg 2 på grund av all stress i skolan, jag hade ändå de extra poängen från att ha gått danska. När alla andra var på lektion satt jag och gjorde läxor ifred och fick då mer fritid efter skolan.^^

  0
 • Reply hanna januari 23, 2010 at 2:22 f m

  Bra jobbat U! Duktig flicka-fällan är ett helvete att hamna i, spring bort från den genast. Den har skördat många offer tror jag. Ibland så känner jag att jag närmar mig den, men jag är lite för bekväm för att riktigt komma för nära. Det är bra, i all sin dålighet!

  0
 • Leave a Reply