sånt som inte får plats i andra kategorier

en lista en tisdag.

februari 21, 2023

Det är en sportlovstisdag och jag har ont i magen för att jag åt för mycket lunch. Tänk hur sjukt det är att många år när jag fick ont i magen för att jag ätit för mycket mat så tänkte jag, liksom reflexmässigt, men det är okej för kläderna passar, det är ingen fara. Som om det enda problemet med att stressa av med bara en portion till är att man kan gå upp i vikt, när det stora problemet egentligen är att det inte är skönt att ha ont i magen.

Det är en tid sedan jag tittade in här, jag har varit upptagen. Jag har misslyckats med lumbalpunktioner, vabbat och smort kortison på en hud i uppror. Nu är det dags för något lättsamt, nu kör vi en blogglista. Jag snodde den från Underbaraclara.

Vad köpte du senast?
Tågbiljetter för när jag ska åka på konferens till Göteborg.

Hur lång är du?
163 cm!

Vad gillar du mest med dig själv?
Att jag inte stagnerar, att jag liksom inte fastnar med dåliga drag med motiveringen att sån är jag och så kommer det alltid att vara. Att jag kan bli nyfiken på precis vad som helst. Att jag har en förmåga att plocka fram små skärvor av mina egna upplevelser för att på djupet förstå andras. Att jag är rätt naiv.

Vad gillar du minst med dig själv?
Att jag fortfarande äter mat tills jag får ont i magen istället för att förstå att om tio minuter är jag mätt. Att jag har så svårt att bara göra det tråkiga som en självklarhet (typ borsta håret, fylla diskmaskinen). Och att jag är rätt naiv…

En person du saknar
Det är komplicerat.

Är du romantisk?
Jag är passionerad och – återigen – lite naiv. Definitivt en som kör 100% och tänker att alla hinder är gjorda för att övervinnas och ska något vara ska det vara intensitet och gnistor, annars kan det vara. Dålig på att komma ihåg födelsedagar och ordna mysiga saker för att jag är så himla tankspridd så jag kommer liksom inte ens på idén, men om jag väl gör något så tutar och kör jag in i kaklet när det gäller presenter och sånt. Väldigt lojal, väldigt ska-vi-bygga-ett-litet-universum-tillsammans, mer den sortens romantik än här är en chokladask.

Storebror läser för lillasyster

Har du söndagsångest?
Inte inför veckan som börjar! Men inför ambivalensen kring vilka måsten som egentligen borde ha uträttats på helgen, vad är egentligen målet med den. Blir bättre om jag bestämmer mig på fredagen för ett eller två måsten och släpper resten. Blev också sjukt mycket bättre sen barnen lärde sig att vika sin rena tvätt och lägga in den i skåpen, eftersom det är det värsta jag vet i livet och jag tvättar på söndagar.

Vilka städer har du bott i?
Uppsala, Umeå, Mariehamn. Även varit väldigt mycket i Falun.

Lyssnar du på poddar? Vilka?
Ja jättemånga! Tänkte ett eget inlägg om det kanske vore kul?

Låt på huvudet just nu?
Den här.

Är du en ringare eller smsare?
Är inte det vanligaste i vår ålder att man tar det i skrift? Men mitt yrke har gjort mig till mer av en ringare än vad jag är naturligt.

När går du och lägger dig?
Någon gång mellan 22 och 23, både vardag och helg. Sover sedan alltid åtta timmar, ställer klockan. Mår verkligen absolut bäst om jag får göra så.

Vad är det modigaste du gjort?
Tycker jag är ganska modig överlag, jag har varit tvungen till det eftersom exakt allting brukade göra mig skräckslagen, så att låta rädslan styra har aldrig varit något alternativ. Om man ska prata Harry Potter tänker jag till exempel att jag är en Gryffindorare fast man hade kunnat tro att jag var 100% Ravenclaw. Men en del helt nya sociala sammanhang jag kastat mig ut i genom livet har varit sjukt modigt, framförallt som jag inte alltid varit så haj på koderna i just det sammanahanget till att börja med. Att stå ut med att göra dåliga första intryck för att man vet att det löser sig i längden. Och typ allt på läkarutbildningen som inte var att ha svåra samtal tycker jag var modigt.

Har du någon gång åkt ambulans?
Ja, som anhörig och som läkarstudent som auskulterade, men aldrig som patient själv.

Har du haft urinvägsinfektion någon gång?
Jajemen!

Vilken är den lökigaste quoten du vet?
Har nu suttit en kvart och försökt komma på något men det är stopp. Det enda jag kommer att tänka på är att jag brukade störa mig på n är folk förespråkar hudvård som är typ matolja i ansiktet med motiveringen om du inte skulle äta det, borde du inte ha det på din hud. Säger inte att alla hudvårdsprodukterna är toppen men uttalandet saknar ju logik, det är olika delar av kroppen? Jag är helt bekväm med att ha bajs i min tarm men inte i min mun till exempel, kan vi inte enas om att olika delar av kroppen fungerar och hanterar saker på olika sätt?
Men detta var ju verkligen ett svagt svar på exempel på ”lökigt quote”, jag beklagar.

Hur många kuddar sover du med?
Massor.

Äter du några vitaminer/kosttillskott?
Lite D-vitamin ibland när jag får syn på burken.

Vad läste du för språk i gymnasiet? Vilka språk kan du?
Jag läste franska, tyska och ryska (och engelska). Har baskunskaperna kvar i de språken och kan hyfsad finska som jag lärt mig i vuxen ålder. Drömmer om att frigöra tid de närmaste åren för att kunna fördjupa mig i språken jag har och lära mig nya. Men en rolig grej med språk är ju verkligen att det är kul att kunna litegrann, man måste liksom inte sätta ett antal språk flytande för att det ska ge mervärde.

Hav eller pool?
När jag var tonåring sa jag alltid pool, för jag tänkte att livet behövde räknas och jag ville räkna längder. Nu säger jag som Clara som jag tog listan av: insjö.

Tycker du det är värt att lägga mycket pengar på fina smycken?
Verkligen inte, eftersom jag aldrig har smycken på mig! Har inte ens hål i öronen.

Kan du busvissla?
Nej, kan inte ens vissla vanligt.

Vad har du för ringsignal på telefonen?
Ingen aning.

Har du körkort?
Ja, jag tog för lite mindre än ett år sedan.

Är du religiös?
Inte aktivt.

Har du någon tatuering? Vill du göra någon tatuering?
Nej på båda.

Go to-mat som alltid är gott?
Nästan all mat alltid, när jag mår bra. Men i höstas när sorgen var överväldigande i vår familj tappade jag aptiten. Då var det kardemummabullar, mannafrutti och makaroner med ketchup som funkade (inte allt blandat).

Hur ofta tvättar du håret?
Vet inte om jag vågar svara på det!

Har du bra självförtroende? 
Jag lever med mitt dåliga självförtroende som en tinnitus, jag förstår att jag hör signalen men jag förstår också att den är falsk.

Har du något klädesplagg/pryl som du använt i flera år och aldrig blir trött på?
En gång hade jag en sådan där maskin som bakar hela brödet åt en. Man lägger i en massa ingredienser, som tvätten i en tvättmaskin, trycker igång ett program och sedan kommer ett färdigt bröd. Den kom egentligen in i mitt liv på grund av ett missförstånd, men den kom in i mitt liv när jag verkligen behövde den. Jag satte på en timer så att programmet körde igång vid fem på morgonen och vaknade till doften av nybakt bröd, som om någon hade tagit hand om mig när det egentligen bara var maskinen. Den använde jag dagligen tills den gick sönder.

Vad köper man för blommor till dig?
Jag kan inget om blommor, kanske kommer man hem med hemlagad mat till mig istället.

Hur uppvaktar man dig?
Man skickar intressanta länkar till saker som har att göra med sådant man pratat om, drar skämt på sin egen och min bekostnad, ger mig mat.

Vad blir du glad av få höra att du är?
Rolig! Rolig är det bästa man kan vara.

Vad händer i helgen?
Jag kommer att vara utan barn, det händer inte så ofta, vad som helst kan hända.

Vad bävar du inför?
Det praktiska kring att flytta hem.

Vad var det senaste du skrev i Word?
Något om psykoterapi.

Sommar, höst, vinter eller vår – vilken tid på året föredrar du?

Höst. Tycker sämst om våren. Viktigast är att få vara ute mycket, oavsett årstid.

Är du blyg?
Det brukade jag vara men nu vet jag inte, det sköljdes bort, jag blev någon annan.

Vad skulle du som tolvåring tycka om ditt yrke?
Skulle vara så sjukt besviken och skrika hur kan du ha blivit TRETTIO ÅR och fortfarande inte vara författare? Barnen, läkarjobbet, ingenting skulle spela någon roll, det enda som räknas är ju att skriva.
Sån tur att jag inte är tolv längre då.


(inte 12 här, men typ 13.)

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.

+40

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Hara februari 21, 2023 at 6:05 e m

  Bra / bekväma sätt för dig att lära dig språk? Appar, böcker, iaktta imitera mänskor, film, intensivt lyssnande , what ever?

  0
  • Reply Ulrika mars 4, 2023 at 9:37 e m

   det får bli ett eget inlägg! det korta svaret är: alla sätt är bra och träna på det du vill kunna. Dvs vill du kunna prata ska du träna mer på det än att läsa, vill du kunna skriva så skriv. fyra aspekter av språk: prata, lyssna, skriva, läsa – så vill du kunna allround försök få in något av varje del. Och TID och litegrann då och då ger mycket!

   0
 • Reply Hanna februari 22, 2023 at 1:44 e m

  Team insjö! Gud vad jag längtar tills sen vår/tidig sommar så att jag kan börja bada ute igen, finns inget som får mig att känna mig så vid liv.

  +1
  • Reply Ulrika mars 4, 2023 at 9:38 e m

   så mycket underbara sjöar i Dalarna också ju!

   0
 • Reply Nilla Tankebubblor februari 24, 2023 at 10:17 e m

  Jag gillar vad du gillar bäst med dig själv! 🙂 Jag vill svara samma sak. Vilken fin blogg du har. Trevlig helg.

  0
 • Reply Malin februari 26, 2023 at 6:33 e m

  Jag läser gärna ett inlägg om vilka poddar du lyssnar på, Ulrika! Tack för många roliga svar på listan. Jag skrattade högt här i min lägenhet!

  0
  • Reply Ulrika mars 4, 2023 at 9:38 e m

   Gud vad glad jag blir, tänkte inte att den var så rolig? alltså INGET som när folk säger att de skrattat högt när de läst nåt jag skrivit, det är typ det finaste man kan åstadkomma tycker jag! ska jobba på podd-inlägget!

   0

  Leave a Reply