familj

Ljudet, ljuset, smaken, tanken

mars 4, 2018
 
 
Ljudet är barnens röster från lekrummet medan jag ligger på soffan i vardagsrummet.
Sexåringen som talar med en generals stämma till småyskonen. Ikväll kallar hon dem tydligen för Baby One (det är fyraåringen) och Baby Two (hon som är två och ett halvt).
Baby One!”, mässar sexåringen. ”VILL du få sova med din lilla syster i sängen?”
Ja, det vill ju jag”, säger Baby One med rösten full av drömsk längtan.
Då måste du städa vårt rum.”
Men det vill jag ju INTE”, säger Baby One, med rösten full av den där komma-i-klämmigheten som mellanbarn kan drabbas av. 
Jag hör på hans röst hur djup rynkan mellan hans ögonbryn är nu. 
Jag hade kunnat bli blind i morgon och ändå alltid veta vilket ansiktsuttryck de här ungarna har när de talar.
Men VILL du sova med din lilla syster i sängen? Med Baby Two?”
Ja jag vill, jag vill.”
Då måste du städa vårt rum, bädda din säng och göra dig vacker.”


Ljuset
är det som väller in genom de stora fönstren i vardagsrummet, väller mot mig när jag ligger här i soffan. Dagens sista sol. Att det fortfarande kan vara ljust den här tiden.
En föraning som suger till i maggropen, skvallrar om att snart är aprilkvällarna här, snart huttrar man på balkongen och luften doftar rök när någon bränner fjolårslöv och kvällspromenaderna är uppfyllda av nostalgiskt melankoliska förhoppningar.

Smaken är vaniljte och bitter mörk choklad.

 

Tanken handlar om inledningsscenen till mitt bokprojekt. Hur jag putsade och ansade och pyntade och liksom målade den häromdagen. Som om alla scener jag skrivit hittills är väggarna i ett hus och nu har jag åtminstone ett rum där jag satt upp alla tapeter och ställt in alla möbler och är klar.
Och det blev precis som jag ville ha det.

Jag har haft en vision om hur jag ville att meningarna skulle flyta, hur samtidshistorien skulle smälta in i berättelserna, hur miljöerna skulle vara lika hypnotiska som förälskelsen jag vill skildra.
Jag läser de där första sidorna och tänker: H
är händer min vision. Här blir det som jag ville ha det.
Det är den sällsammaste av njutningar.

Det blir en känsla som stannar i mig, följer mig genom mina dagar, som en förälskelse, en värme att finna ro i när jag är fast i helt andra sysslor.
Som att städa mitt rum.
Bädda min säng.
Göra mig vacker.

 
(Bild från Unsplash)
0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Em april 8, 2018 at 8:26 f m

  Ditt sätt att hantera orden – magiskt!

  0
 • Reply golden goose sneakers juli 20, 2019 at 6:18 e m

  A lot of thanks for all of the work on this web site. Debby really loves setting aside time for research and it’s really easy to understand why. All of us hear all regarding the powerful tactic you produce powerful tactics via the web site and as well inspire response from other people about this content then my simple princess is truly becoming educated a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always conducting a superb job.

  0
 • Reply curry shoes juli 24, 2019 at 5:32 e m

  Thanks so much for giving everyone such a remarkable possiblity to read from this blog. It’s usually very amazing and stuffed with a great time for me personally and my office fellow workers to visit your blog at least 3 times in 7 days to study the fresh tips you have. And definitely, I’m so always pleased concerning the powerful secrets you serve. Selected 1 facts on this page are completely the most impressive we have all ever had.

  0
 • Reply balenciaga juli 31, 2019 at 4:28 f m

  I would like to get across my passion for your kind-heartedness in support of those people that must have help with in this niche. Your special dedication to getting the solution all-around came to be particularly powerful and have usually empowered ladies much like me to realize their aims. Your personal important publication implies this much to me and a whole lot more to my colleagues. Thank you; from all of us.

  0
 • Reply supreme clothing augusti 6, 2019 at 11:33 e m

  I am writing to let you be aware of of the fine experience my cousin’s daughter undergone browsing your site. She realized a lot of issues, including what it’s like to have an incredible coaching heart to let many more with no trouble know precisely some problematic topics. You truly exceeded our own expectations. I appreciate you for delivering those productive, safe, educational not to mention cool thoughts on the topic to Julie.

  0
 • Leave a Reply