sånt som inte får plats i andra kategorier

Svarta veckan

november 25, 2020

kvinna går i solnedgång

Nu är det black week, jag lärde mig uttrycket i år, känner mig tusen år gammal. Black Friday kändes som en nymodighet och nu är den en hel vecka.
Jag cyklar genom hällregn som känns varmt trots att det är november och tänker att det finns så många saker jag hellre gör än att konsumera. Jag har distanskurs med jobbet, steker tunnbröd medan jag ser på föreläsningar om neuroanatomi, och tänker att det finns så många oväntade livskickar som inte handlar om att köpa sig till att bli någon annan. Jag spelar vändtia med Lilla Gubben,kortleken har vi köpt på Emmaus för 50 cent, han blir så exalterad att han ställer sig på knäna på stolen och nästan ramlar av, och jag tänker att det finns mycket i ett gott liv som inte behöver kosta.

Jovisst kan det vara så att man i förväg tänkt ut något man behöver köpa oavsett, har kollat vad normalpriset är, jämför det med  reapriset på den så kallade black week, och kanske köper.
Precis som det finns de som kan dricka ett halvt glas vin och sedan är det bra så och de som alltid dricker på ett sätt som gör eftersmaken allt för bitter.
Precis som vissa tar en kaka till kaffet och andra alltid tio, trots att de mår illa sen.

Men visst är det många som kommer att handla något man egentligen inte visste att man ville ha, för att få uppleva känslan av att någonting händer, den där stunden som glimrar till, ett tomtebloss i hjärnan i ett november som annars är så grått.

Det finns en frihet i att känna att man kan köpa vad man vill.
I den friheten ingår också att ha råd att välja bort, att veta att man redan har det man behöver.
Med friheten att välja bort kommer andra friheter. Att inte vara beroende av sin inkomst för att hela tiden kunna köpa grejer. Att veta att man kan leva på mindre. Det ger ett oberoende. Att kunna lämna ett jobb, en relation, en bostadssituation. Många har aldrig ett sådant val för att den inkomst man har faktiskt är precis vad man klarar sig på, alltså existensminimum-klarar-sig-på. Men om inkomsten ökar och basbehoven är tillfredsställda måste man inte fortsätta skapa sig ofrihet genom att konsumera bort sitt överskott.

Så det är black week och jag kickar på att avstå. Det är inte sakerna jag behöver.
Det är känslan av att komma in i värmen med ett regnväder i håret, det är att gnugga näsa med en femåring, det är att läsa en bok i soffan, det är frysta hallon som karameller i munnen, pistaschglass, mjölksyra i låren i den tuffaste backen, andfåddheten som stillnar när man är uppe på krönet.
Det är allt som är ett liv, och vad reklamen än hävdar så är det inte genom grejerna du köper det.
Vad annonsbilderna än försöker få dig att tro så kan valet vara ditt.

Liknande inlägg:

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

+2

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Alexandra november 26, 2020 at 10:53 f m

  Amen!
  Jag tror aldrig att jag har sett såna vågor av erbjudanden som fullkomligt sveper in och dränker allt!
  Ska jag vara ärlig så köpte jag ett par nystan garn som ska bli presenter till nära och kära men annars är jag imun mot Black Week. Jag har råd att välja bort att inte konsumera, jag vet vem jag är och vad jag kan utan en ny klocka, klänning, skor, TV, bil etc. Det tog tid men jag har kommit fram. Ett köp kan ta veckor, månader av “Behöver jag verkligen det här? Kommer jag att använda det mer än två gånger?” Jag låter saken bero, ibland glömmer jag av “behovet” och nÄr jag väl kommer på det igen slutar det oftast med, “näe, jag behöver det inte” och så går jag vidare.
  Till helgen tänkte jag baka lussekatter, DET är viktiga grejer det!

  0
 • Reply Åsa november 26, 2020 at 3:10 e m

  Garn, jag ska åxå köpa garn. På Black Friday köper jag mig sysselsättning för ett år framöver.

  I år ska jag åxå kolla om det finns nåt erbjudande på yogablock, för nu tränar jag ju bara hemma.

  Allt annat ignorerar jag bara. Men jag tänker på ekonomin, vad det innebär för andra människor att jag inte köper deras varor eller tjänster, eller varor som de plockar upp åt mig i butiken som jag inte går in i. För de måste ju åxå överleva det här.

  0
 • Leave a Reply