sånt som inte får plats i andra kategorier

THIS is chemical burn.

april 9, 2008

Om det är någonting jag verkligen hatar, så är det hycklare. Falska människor, eller kanske snarare människor som går runt och tror att de är äkta, goda, fina människor när de gör helt tvärtom. Jag blir så äcklad irriterad och illamående att jag vill slå dem hårt i magen.
Och sisådär 90% av alla jag träffar är det ju på det ena eller det andra sättet. Så det blir ju ganska mycket aggresivitet inom mig, liksom. Men det är kanske sådant man har bloggar till? Få utlopp för sina aggressioner.

Men det är lite roligt, alltså.
Alla de där människorna man ser som ska rädda världen. Och de är världens självutnämnda förkämpe, för de kämpar för folket.
De kämpar för att utrota klasserna. Ett klassfritt samhälle där alla behandlas lika, säger de. Och flashar sina semikommunistiska åsikter lika självgott som bratsen när de drar fram betalkorten, och båda är lika övertygade om sin egen överlägsenhet.
Det är intressant, för just dessa kämpar som ska utrota fördömelsen av andra människor, dömer själva så fort de kan. Ett slags nyreligiös rörelse, skulle man nästan kunna se det som. Förespråkare för religioner brukar ju älska att döda andra, för att lära dem att man inte ska döda. Och förespråkarna mot fördömelsen måste ju få fördöma, för att lära andra att man inte ska fördöma.

Det börjar så fint. Man fördömer homofoberna, nazisterna, rasisterna. Går i meningslösa demonstrationståg mot rasism, utan att föreslå några konkreta åtgärder mot rasismen. Man talar om att det är hemskt att tjejer måste ha rosa och att killar måste ha blått. Man känner sig nyuppväckt och intelligent för att man har upptäckt det här med könsroller, som ingen ju har hört talas om tidigare.

Man mismatchar conversen med palestinasjalen, lägger sin nyinköpta tygkasse på golvet och trampar på den så att den ska se lite mer sunkig och välanvänd ut. Man blir vegetarian men har ingen aning om varför. Och man knarkar ekologisk mat.

Men sedan börjar skiten. Då man verkligen börjar fördöma.
Man är en självutnämnd förkämpe för folket, men man är ju självklart lite finare än folket. I vårt fina klasslösa samhälle måste det ju fortfarande finnas någon som vet lite bättre än vanligt simpelt folk.

För ni förstår, mina vänner.
Det är inte okej att lyssna på pop. Man är ett offer för kommersialismen då. Att lyssna på popmusik är ingen smak.
Och även om man accepterar alla människor, framförallt illegala flyktingar och HBT-personer, så måste man ju givetvis hata bratsen och fjortisarna. Så på bussen till demonstrationen som handlar om att tjejerna måste ha rosa och killarna blått kan man alltid sitta och snacka skit om den där blonda lilla fjortisslampan i ens klass, fattar hon inte att hennes jeans är så ute? Och stringtrosorna och urringningen är ju bara för mycket. Som hon knullar runt, liksom.

 

Och alla som ligger till höger är dumma i huvudet. För kapitalism har aldrig annat än skadat världen. Och alla företag som någonsin har funnits är onda.

 

Jag har massor av fördomar, mina vänner. Men jag är i alla fall medveten om dem på ett helt annat sätt och beredd att erkänna dem. Jag tror att alla i Norrland är deprimerade. Jag tror att Tierp är Sveriges mest tragiska ort. Och när jag var riktigt, riktigt liten trodde jag att alla svarta människor var ledsna, för de såg så ledsna ut.

Men jag sitter i alla fall inte där och tror att jag är Jesus och ska offra mig för all världens synder.

Eller snarare, jag tycker inte att synderna består i att gilla romantiska komedier och att inte äta pesto på sina smörgåsar.

0

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply mjöl april 10, 2008 at 7:40 f m

    Pesto?

    0
  • Reply Hannah april 10, 2008 at 2:02 e m

    Jag började läsa det här inlägget när jag var på väg till skolan och var tvungen att stänga ner och gå, men fortsatte läsa så fort jag kom hem.
    Och jag tyckte att det var helt sjukt klockrent. Jag hatar också människor som säger grejer som ”Dödsstraff är dåligt. Aids också.” och tror att de är intelligenta och har kontroversiella åsikter. (och ja, jag har träffat den typen av människor.) Det här med att det är fel att ha fördomar, men ändå liksom är lite PK att hata amerikaner och överklassfolk, för de fördomarna är ju sanna. Faktiskt.

    Jag har bott tolv av sexton år i mitt liv på en av de platser i Sverige som oftast namedroppas som ”Sveriges dyraste”, vilket medför rätt många förutfattade meningar. Att alla är brats, exempelvis, eller bara att vi som är uppvuxna här tror att vi är överlägsna alla andra. Och visst finns det såna, men det finns så jävla många andra också.
    Jag har släkt i USA också. De lever inte på KFC, de talar flera språk, och såvitt jag vet känner de till att solen är en stjärna.

    Okej, nu börjar det här bli mer än lovligt mycket till kommentar egentligen, men för att runda upp: jag håller helt med dig i hur motsägelsefullt det är att fördöma fördomar samtidigt som man med hull och hår sväljer de schablonbilder som passar en själv. Bra inlägg!

    0
  • Reply Sandra april 10, 2008 at 6:28 e m

    Aa. Vettigt inlägg. Smart. Inget nytt, though. Vanligt förekommande är det i snobbgymnasier. Eller, som du säger, hos människor med Nietzsche-inställningen om att det finns övermänniskor. Låt mig citera en klasskamrat, som exempel på en sådan människa, från en debatt om trafficking:
    ”Nu vill ju jag inte GENERALISERA, meneee, killarna i teknik, det är ju såna som kommer att köpa kvinnor.”
    SAY NO MORE, liksom. Du summerade just hela den här diskussionen kvinna!
    Jag har varit bitter över mänskligheten ett tag nu. Höhö. Tro mig, det är inget att prova på. Bli den vanliga glada Ulrika som är för cool för att bry sig.
    ”And it will hurt more than you’ve ever been burned.”

    0
  • Reply manda april 11, 2008 at 3:51 e m

    hah. du är så smart att jag älskar dig. det är just därför (alltså det du skrev i blogginlägget) jag inte orkar kämpa längre, alla har fördomar, liksom. ingen mening i att tro på samhället då.

    puss.

    0
  • Leave a Reply