sånt som inte får plats i andra kategorier

Detaljernas tid

november 27, 2012
Jag frös, fast jag inte var kall och det var någonting som dunkade i mitt bröst.
Vi var den första programpunkten, vi som blivit nominerade till Lilla Augustpriset och mitt i all förtärande förväntan var jag så tacksam för det. Då kunde man ju bara fokusera på galan, sen, titta på folk och lyssna på människor som pratade och sluta vara så uppfylld av att rannsaka sig själv och sitt skrivande och allt man gjort bra och allt man gjort dåligt och allt som framförallt kännetecknades av att det inte längre var möjligt att påverka.

Jag tycker om tävlingar, när de fortfarande går att påverka.
När det gått så långt att det bara handlar om att vänta på beskedet om ens öde, då blir jag mest förvirrad.

Sedan sa de Route 66, och de sa mitt namn.

När stora saker händer mig, då tänker jag på detaljer. Helheten är alldeles för överväldigande när massor händer på en och samma gång.
Hela vägen upp på scenen fanns bara detaljer. Känslan av lädret i mina skor där det tryckte genom strumpbyxorna på hälen. Doften av min fästmans parfym, som dröjt sig kvar i min sjal när han hållit mig tätt intill tidigare samma dag och viskat att det inte spelade någon roll hur det gick och att jag ändå var bäst i världen. Ljusen, på scenen, allting som var så väldigt ljust.

Höll ett tal, ett tacktal, ett av de kortaste jag hört för man kan inte så mycket mer ibland.
Sa:
Tack, Daniel, för alla gånger du har låtit mig skriva i stället för att ta hand om disken.

Tack, för alla gånger du har tagit hand om vår dotter, och låtit mig skriva.

Sedan satt jag på en scen, drack cider och fokuserade på detaljer. Jag fokuserar fortfarande på detaljerna. Helheten av vad som pågår omkring är för stor för att ta in. Jag vet inte riktigt om jag förstår allt som händer.
Jag vet bara att allting som sker tangerar en dröm som jag drömt i hela mitt liv, den där drömmen som handlar om att skriva.

(och förlåt för att jag är så pretentiös idag. men jag tänker, är det någon gång man ska få vara sanslöst pretentiös och sanslöst självupptagen, då måste det väl vara en sådan här dag).

Over and out.

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anonym november 27, 2012 at 3:58 e m

  ÅH GRATTIS GRATTIS GRATTIS! Jag vet typ känslan, känslan av att något måste man ju göra rätt i alla fall. Så himla kul, grattis! Och berätta mer om galan, visa bilder och grejer!

  0
 • Reply Tuula november 27, 2012 at 7:56 e m

  Grattis än en gång. Förståelsen av vad som hänt kommer väl så sakteliga. Nu är det bara att fortsätta skriva…

  0
 • Reply Alexandra november 30, 2012 at 7:30 f m

  ALLTSÅ. Gick in på Kullbergs bokhandel igår och bland nyheterna och bokbalarna i mitten bara AUGUSTPRISET 2012 VINNARE LÄS OM AUGUSTPRISET och jag ba jahaja, är det dags nu, och så fanns det ett litet blad bland röran som jag tog upp och läste lite nonchalant och så ba LILLA AUGUSTPRISET ROUTE 66 AV ULRIKA NETTELBLAD och jag stod där som ett fån och kände mig heldum som inte ens hade koll på att du var nominerad. GRATTIS. HERREGUD, GRATTIS. Känner mig idiotisk som kollar din blogg så pass oregelbundet att jag missat en sådan stor nyhet!

  Blev faktiskt galet avundsjuk först men sedan kände jag att jag inte har rätten att låtsas som att det skulle kunna hända mig när jag i princip har slutat skriva. Och sedan blev jag glad att det händer någon som faktiskt skriver i princip varje dag och verkligen vill och försöker och bara mwah. DREAMS COME TRUUUUE THEY DOOO.

  Ännu ett GRATTIS till att du erkänts som författare, himla coolt, om du får din novellsamling publicerad kommer jag gå runt och peka på bokryggen och vara helt "mhm, I know her" ungefär som att vi är jättetajta fast vi egentligen bara har träffats två gånger. BARA SÅ DU VET.

  0
 • Reply Alexandra december 5, 2012 at 5:14 e m

  Jag har riktigt tjusiga foton på dig också på mina hårddiskar ska du veta – bland annat när du provar peruk i Stockholm!

  Hahaha, blev faktiskt sjukt imponerad över hur fort jag tog mig själv i kragen och bara "men skärp dig Alexandra, detta är ju fantastiska nyheter!" istället för att sitta hemma och tjura x] Det har väl blivit kvinna av mig, på nåt vis.

  Kommer gärna förbi i framtiden! Funderar på lite kringresande i Sverige år 2013. Mottar gärna tips på vandrarhem om du känner till ett bra sådant i Umeå. Vill också höra om cafét med godast bakverk, butiken med trevligast personal och gatan du har flest minnen ifrån, för lite sightseeing sådär.

  0
  • Reply Ulrika Nettelblad december 23, 2012 at 7:20 e m

   Godast bakverk har nog Schmäck, men det är dyrt och de har varit bitchiga mot mig där så jag gillar dem inte så mycket ändå. Jag tycker Kafé Station är trevligaste stället. Stort och bra och man kan sätta sig mer isolerat om man vill.Butiken med trevligast personal är svårt, för jag handlar verkligen aldrig saker. Så jag säger Coop Konsum i MVG-gallerian i centrum, de är alltid glada och var himla trevliga när vi bodde i centrum och handlade där.
   Den gata jag har flest minnen ifrån är Västra Kyrkogatan, för jag har bott där och haft utsikten från mitt fönster mot skivbutiken som ligger där. Många tankar har tänkts och många ord har skrivits till just den där utsikten.

   0

  Leave a Reply