sånt som inte får plats i andra kategorier

En torsdag

november 16, 2011

En webföreläsning om muskler tvingar mig att lyssna på engelska med kinesisk brytning om saker jag har svårt att finna engagemanget för alldeles för länge. I mariginalen av mina anteckningar klottrar jag ordkombinationer som handlar om helt andra saker, helt andra berättelser, och i min fantasi är jag på biblioteket och lånar böcker i stället eller i köket och bakar kakor eller i den frusna novemberfrosten när den frasar under mina fötter på försök till promenader trots att det finns fjorton kilo på min kropp som inte brukade finnas där och en livmoder som älskar att träna och spänna hela sig, framförallt när jag rör på mig.

Dagarna är en övning i tålamodets konst, den jag aldrig behärskade och som jag länge förnekade kunde ha någon poäng för mig, så som jag brukar strunta i saker jag inte klarar av perfekt direkt eller efter väldigt kort övning. Begåvningens förbannelse, och så vidare, just det här att ha så svårt att acceptera att det finns saker man måste öva på, saker man inte lär sig snabbast av alla, saker man kan ha rätt att ägna sig åt även om man aldrig kommer att bli ens nära eliten på dem. Men nu alltså, tålamodet. Och acceptansen. Det måste övas. Det här med att man inte kan plugga tolv timmar i sträck när man snart är i vecka 37, det som jag har vetat hela tiden, det som jag har räknat med. Den här förståelsen av att litegrann är bättre än ingenting och att lite lagom kanske ibland är det allra bästa.

… och belöna sig själv. Ofta. Det är också något jag borde öva mig på. Det behöver inte vara belöningar i form av extravagansen, dekadensen, hela världen och lite till. Det kan räcka med att klappa sig lite över armen, magen, huvudet, alla delar av ens kropp som behöver lite kärlek, att lägga sig en stund på soffan i mörkret och titta på de levande ljusen på skrivbordet medan de fladdrar så lugnt och fint, att lyssna på någon vacker sång och tänka Nejmen Ulrika det där gjorde du väldigt bra. Suttit lång stund och lärt dig också alla de tråkiga bitarna, de som inte intresserar dig. Ligg nu här och tänk på det Ulrika, på hur bra du är.

En timme föreläsning om sarkoplasmiskt retikulum och t tubules och hela skiten kvar, och sedan är nog det precis vad jag ska göra.

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply