sånt som inte får plats i andra kategorier

Bryderier

januari 25, 2009

Finns det en reell skillnad mellan cupcakes och muffins? Är cupcakes muffins som alltid är i bullpapper? (men även de kan väl definieras som muffins?) Eller är det helt enkelt något folk säger för att det låter bättre?

0

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Hannah januari 25, 2009 at 1:13 e m

  I anglosaxiska länder tycker jag mig ha hört muffins benämnas som bakverk i muffinsformat, men lite matigare eller åtminstone mer plaina. Typ något man äter till frukost. Cupcakes har däremot glasyr på sig och är, som du poängterar, i bullpapper. I Sverige, däremot, tänker jag mig att man säger muffins om de lite större varianterna och cupcakes är mindre och sötare och med glasyr.

  Nu vill jag fika.

  Btw: har DU hört Moto Boy? Om inte:

  http://se.youtube.com/watch?v=g81NXjYmmHM&feature=related

  0
 • Reply Gäb januari 25, 2009 at 3:05 e m

  Min syster påstår att man ska använda speciella recept för cupcakes (med sötare smet), men jag påstår att cupcakes bara är muffins med glasyr med ett fancy amerikanskt namn, och att det därmed inte finns någon skillnad.

  0
 • Reply Hedvig januari 25, 2009 at 4:25 e m

  Varför konsulterar du inte wikipedia (engelskspråkiga)? Redan i första stycket om muffins kan man se "Many forms are somewhat like small cakes or cupcakes in shape, although they usually are not as sweet as cupcakes and generally lack frosting." Cupcakes verkar (som kanske inte är så konstigt med tanke på namnet) ursprungligen vara portionsvarianter av cakes (kakor/tårtor) och kan ta precis som dessa ha glasyr/fyllning/garnering. På svenska heter allt dock muffins (enligt mig), helst muffinsar i plural för det låter mysigast.

  0
 • Reply U. januari 25, 2009 at 4:40 e m

  Hedvig: var intresserad av det svenska bruket av ordet. som jag tror delvis skiljer sig från det engelska.

  0
 • Reply Hedvig januari 25, 2009 at 9:24 e m

  Man säger inte cupcakes på svenska om man inte är lite töntig eller dum i huvet. Det t.o.m. stryks under med rött i min webbläsare när jag skriver det för att det är så felaktigt.

  0
 • Leave a Reply