Nettelblad

någon som skriver.

Glasnov

Jag fick frågan om receptet på glassen jag gör. (Min underbara blogg krånglade dessutom i tekniken, så jag fick frågan trefaldigt. Mycket trevligt då det fick mig att känna att glassen var ytterst eftertraktad.)

När jag gör glass gör jag alltid sorbet samtidigt. Eftersom jag håller på att mest prova ut olika smaker nu, är det väldigt praktiskt. Jag använder ett recept på sorbet som kräver ren äggvita, och därför använder jag ett grundrecept på glass som kräver ren äggula. Det finns också glassrecept där man även ska blanda i äggvita, men jag använder alltså inte ett sådant. Jag ska dock testa det senare, mest för att se om det gör någon skillnad i konsistens eller liknande, eller om det bara blir onödigt krångligt.

Detta är grundreceptet, som jag från början har fått från Coops recept på kanelglass.

Glass, grundrecept

6 portioner

 

Ingredienser

3 äggulor

3 msk florsocker

3 dl vispgrädde

    

Tillagning

Vispa gulor och florsocker helt vitt och pösigt. Vispa grädden till hårt skum. Blanda grädden med äggskummet och smaka av med mer kanel till önskad styrka. Ha i smaksättningen du vill använda. Smaka av själva smeten så att du vet om du tycker att den är god.

Häll över i liten form, täck över och frys minst 4-5 timmar. Ta ut formen 30 minuter före servering och ställ den i kylen så du kan skeda upp den i serveringsskål.

Vilken smaksättning man vill ha är valfritt – det är ju här jag håller på att experimentera.
Hittills har jag testat följande:
kanel/nejlika
choklad/honung.

Kanel/nejlika smakar lite pepparkaksaktigt, juligt. Det är ganska enkelt att göra den, det är bara att krydda med lite kanel och lite nejlika helt enkelt.
Choklad/honung tillverkade jag som så att jag smälte mörk choklad och rörde ner i glassen. Det ger en fylligare, intensivare och lyxigare smak. Jag hade även i lite extra kakao för att göra det riktigt chokladig. För att det ändå inte skulle bli allt för bittert hällde jag även i lite flytande honung, som extra sötning.

Jag har även gjort mandarinsorbet, på mandariner pressade till ren mandarinjuice.

Idag ska jag – om jag hinner – göra äppelsorbet. Och så ska jag göra antingen rosenglass (smaksatt med rosenvatten… min syster och hennes pojkvän sa att det kommer smaka tvål, för det gör allt som smakar rosor, men jag tycker rosensmak är gott) eller saffransglass. (Båda kommer jag att göra förr eller senare, frågan handlar bara om vilken jag vill göra först.)

Mer glass åt folket!

Föregående

Katten i graven

Nästa

You’d never see the tree without the light, but you could see the light without the tree

  1. kristina

    vad bra att du fick känna att glassen va eftertraktad^^och tack så mycket! =)ska försöka göra glass nu i veckan tror jag =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén