tips

5 x bra grejer.

juli 6, 2021

 

Har packat, städat, jourat, sett samma Shakespearepjäs tre gånger med Storasystern (den var bra varje gång, men allra lyckligast var jag över hur den gick rätt in i henne, som ett slags kulturellt uppvaknande).
Och sedan: förflyttat mig. Men mer om det senare, när tid finns, och lust.
Med lust kommer man långt här i livet, det är nog det som tagit mig ungefär överallt (för det är definitivt inte organisationsförmåga…)
Men idag tänkte jag tipsa er om fem saker jag snubblat över på sistone som jag tyckte särskilt mycket om.

En låt: New Boo med Kwamie Liv

New Boo med Kwamie Liv är mörk och dansant med repeatvarning. Passar att skriva till i sommarkvällen när man vill lyssna på något som drar igång lite känsla och dramatik, passar att lyssna på medan man sminkar sig om man ska ut i sommarnatten.

En text: ”Det är den 15 april 1996 i Luleå, en måndag.” av Elin Ruuth

Snubblade över den här krönikan av Elin Ruuth och älskade stämningen i den. Den sätter fingret på något jag starkt känner igen från att vara nio-tio år, något jag ser ibland när jag betraktar Storasystern. En säregen ålder, kanske mindre omskriven än tonårens dramatik och den unga vuxenålderns utmaningar, men oerhört fascinerande. En blandning av barnets sinne och ett mer vuxet intellekt, att börja orientera sig som varelse i världen och inse att man är en del av den. Tyckte särskilt mycket om det här citatet:

”Jag kan få en känsla, när vi sitter framför datorn och spelar, av att jag är liksom utanför eller exakt i mitten av tiden och universum. Det är den känslan som gör att jag inte kan uppfatta att vi som bor i Luleå har en dialekt, att 1990-talet har ett mode och att mitt eget ansikte har ett utseende. Jag kan inte se någonting som utmärker just vår tillvaro, vår position, vi som spelar Backpacker och är här och överallt.”

Ett träningspass: Enjoy Cardio Workout med Pamela Reif

Åh Pamela Reif! Så roliga träningspass. Filosoferade kring henne här, nu ska jag bara tipsa er om ett av hennes senaste träningspass som är så ROLIGT hela vägen igenom. Underbara musikval (det börjar med I follow rivers med Lykke Li i The magician-remixen och slutar med Cola med Camelphat & Elderbrook, bara en sån sak), kul koreografi. Säkert lite svårt om man inte är van, och kanske konditionsmässigt krävande om man inte cyklar runt med en lådcykel typ en mil om dagen som en galning, men här kommer en till glad nyhet: det är bara tolv minuter! Så hur jobbigt det än känns första gången är det nästan över innan man ens har börjat, och det pågår så kort stund att man hinner köra det typ var och varannan dag om man har lust.

Ett podcastavsnitt: Något slags känsla med Hanna Hellquist

Något slags känsla är en podcast där Nina Wikner intervjuar författare om skrivande och skrivprocess. Det är pålästa samtal som rör sig mellan djupt och ytligare, samtal som tar sitt avstamp i skrivande men sedan kan handla om typ hela livet. I konversationen med Hanna Hellquist kom det att handla mycket om barn, familjebildning, hur fan man ska få ihop allt i vår tid och om det verkligen är så här det ska vara. Ärligt, varierat och intressant, en lyssning som kan skapa tankespår som får vandra vidare genom huvudet efter att avsnittet är klart.

En artikel: The hidden rooms in my mind

Autistiska Posy skriver om ett liv av att kunna tänka utan att kunna prata, och beskriver med fascinerande klarhet hur hon uppfattar sitt inre. Extremt intressant. Stora delar av läsningen tänkte jag på Laura, huvudpersonen i mitt romanprojekt. Laura, som inte är fullt ut som Posy, men kanske delar vissa drag med henne; Laura, som man kan läsa på väldigt många sätt och som mina testläsare har läst på väldigt många sätt, precis som det är tänkt. Laura som är jagberättare, vilket innebär att hela perspektivet är vinklat från hennes förståelse för sig själv och sin omgivning, vilket skapar en inneboende otydlighet i vem hon egentligen är.
Men det var nog om Laura, det var nog om den där boken. Artikeln var bra. Läs den.

The Hidden Rooms in my Mind

Läs mer:

En gång i tiden tipsade jag varje vecka om poddar, texter, låtar, filmer, allt möjligt intressant jag kommit i kontakt med på sistone. Här finns en ocean av sysselsättning för den som behöver det. Alla de gamla inläggen hittas under kategorin tips, och rubriken ”Söndagsplock.”

 

 

+11

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Emelie juli 6, 2021 at 9:54 e m

  Gillar också den låten, deppig samtidigt peppig!

  0
  • Reply Ulrika juli 8, 2021 at 12:21 e m

   exakt! deppig + peppig i kombo är min favoritsorts musik

   0
 • Reply 5 x läsning - Nettelblad oktober 23, 2021 at 3:44 e m

  […] 5 x bra grejer. […]

  0
 • Leave a Reply