sånt jag läser

Böcker jag läste i augusti

september 19, 2021

I augusti läste jag mindre än vad jag ville, augusti var på många sätt inte som jag ville. Det låter mer dramatiskt än vad det var, det är väl mest som liv fungerar. Ibland går man lugn genom sensommarljuset och ibland är man i vändpunkter som tvingar en i nya riktningar och innan den nya riktningen är utstakad kan man vara orolig  över att inte ha någon karta. Nu har det börjat lätta, nu rör sig allt med annan lätthet, nu läser jag mer, nu skriver jag mer, nu är min kreativitet på väg tillbaka. ‘

Men var ju inte om det jag skulle skriva, utan om böckerna jag läste i augusti.

Alltings början av Karolina Ramqvist

Alltings början av Karolina Ramqvist

Det finns några böcker jag läst många gånger. Vissa av dem är mina favoritböcker, men andra är absolut inte det. Det kan vara annat än just gillande som får mig att läsa om en bok. Det kan vara en viss typ av teknik i skrivandet jag vill studera, något jag vill komma åt för egna projekt. Det kan vara en viss stämning som finns i boken som jag tycker om att uppleva, även när jag tycker att verket som helhet har brister som skulle dra ned mitt helhetsbetyg om jag skulle recensera den. Det kan vara att jag har läst boken vid vissa speciella tidpunkter i livet och när jag läser om den så är det som när man återbesöker barndomens platser – man minns något om vem man en gång var, man förstår något kring hur långt man har kommit. Till slut kan det varit så att man har läst om den så många gånger att det börjar bli en tradition, ett sätt att förstå vem man själv är i relation till alla tidigare versioner av en själv som läst den här texten.
Alltings början är en sådan bok för mig, jag läser om den ibland av alla skälen ovan. Den här gången ville jag nog allra mest studera sättet att skildra en lång tid, och att låta tidsmarkörer och historiska händelser ta sig in i texten. Mitt nya skrivprojekt utspelar sig också över ett helt decennium (åtminstone som jag tänker kring det projektet nu, något som varit tydligt i mitt skrivande genom åren är att allt kan förändras från ursprungsversionen, ursprungsvisionen).

Candy av Hanna-Linnea Rengfors

Candy av Hanna-Linnea Rengfors

Läste om den här på Flora Wiströms blogg, sedan impulslånade jag den på biblioteket. Snabbläst och poetiskt om att vara i en on/off-relation där den ena älskar och beundrar helhjärtat och den andra kommer och går och inte tar relationen på allvar annat än när det passar. Huvudpersonen lever i en ovanlig familjekonstellation där de är fyra vuxna i familjen som gemensamt tar hand om barnen – den familjebildningen finns som en självklar konstant i bakgrundshistorien men är inte fokus för berättelsen.
Jag tyckte om det poetiska och mystiska, flytet i språket, men tyckte intrigen i slutändan var tunn. Ibland var karaktärsteckningarna också för flyktiga för min smak.

Livet 40+ bok

Livet 40+ av Stina Abenius med flera

Alltså det är sådana här otippade grejer som sker när man går på biblioteket. Och när man liksom läser hela tiden, allt och det mesta. Den här lilla antologin från 2009 innehöll texter från kvinnor som var 40+ då, i stilen skrivet som klassiska veckotidningstexter. Fattade det som att den var kopplad till tidningen Tara eftersom de namngivna kvinnornas texter blandas med citat och historier på temat från “Taras webb”. Det här är väl inget jag kan recensera riktigt, men låt den läsningen påminna oss om att man måste inte läsa “fint” eller “fult”, man kan plocka en bok ur hyllan för att den väckte något slags tankar i en och sedan kan man plöja den för att… varför inte.

Till min dotter: en kort historik över världsekonoin av Gianis Varoufakis

Till min dotter – en kort historik över världsekonomin av Gianis Varoufakis

Läste för att recensera för en tidskrift, Affärsmagasinet Forum. Kort, snabbt och allmänbildande. Drar igenom de stora dragen i teorier kring hur ekonomi fungerar och varför det ser ut som det gör. Älskar sånt här som är allmänbildande i mikrofromat.

Brus – det osynliga felet som stör våra bedömningar av Daniel Kahneman, Olivier Sibony och Cass R. Sunstein

Läste också denna för att recensera, och… alltså detta var ju motsatsen till mikroformat. Ämnet är sådant som intresserar mig massor i grunden – bedömningar, hur gör vi dem rättvisa och likvärdiga från olika bedömare utan att sänka kvaliteten. Men tyckte boken var så otroligt långdragen! Kanske är jag orättvis eftersom augusti var en sådan tröttmånad, men… kändes som jag skulle somna jämnt när jag läste. Vi var helt enkelt ingen matchning.

I september har jag läst och kommer att läsa så mycket kul! Massa roligt populärvetenskapligt. Och några fina skönlitterära också hoppas jag. Har ni några boktips?

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

+9

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply E september 20, 2021 at 1:26 e m

  Har du läst Och runt mig faller världen av Marit Sahlström? Om sorg, försvinnande, sjukdom. Kan verkligen rekommendera!

  0
 • Reply Böcker jag läste i september. - Nettelblad oktober 13, 2021 at 11:16 f m

  […] ensamma med sina barn var fylld av kulturmammor och journalister. Kändes som 75% var typ mamman i Alltings början eller i Diva. Men intressant att läsa deras olika berättelser, rakt upp och ner från olika […]

  0
 • Leave a Reply