Lyssna, läsa, laga

Hej hej, det var länge sedan.
Saker jag gjort på sistone istället för att skriva någonting här: skrivit tre krönikor, mailat tusen jobbmail, genomlidit en förkylning, läst massa läxor med min sjuåring. Och tagit en ny bylinebild att skicka med texter jag skriver. Det sistnämnda var  definitivt det svåraste. Har skjutit på det i flera år.

Nå. Egentligen tänkte jag bara tipsa om sådant jag lyssnat på, läst om och lagat på sistone, som jag gjorde en gång för länge sedan ni vet.

att lyssna på

– Boken First we make the beast beautiful av australiensiska journalisten Sarah Wilson.  Naket och vackert om hennes ångest och bipolaritet men kanske framförallt intelligent och empatiskt om själslig smärta ur ett vetenskapligt, filosofiskt, existentiellt perspektiv. Dessutom välskrivet som satan. Lyssnade som ljudbok och gillade författarinläsningen mycket. Årets bästa bokupplevelse hittills.

– Låten Life support med Keyra. Mörkt och pondusfyllt med en melodi som man aldrig slutar sjunga på. (Vilket är olämpligt för jag kan inte gå runt och sjunga I’LL TAKE YOU OFF LIFE SUPPORT, det känns smaklöst med tanke på mitt läkaryrke). Gjord av cool tjej som jag tror kan bli hur stor som helst, minns var ni hörde det först.

Podcasten P3 Dystopia. Välproducerat dokumentärt om scenarion för hur världen som vi känner den kan rasa samman. Antibiotikaresistens, havsnivåhöjning, krigets ankomst och mycket mer. Älskar ämnesvalen, älskar musikvalen, älskar att de inledande dramatiseringarna är från en massa olika svenska städer och inte bara samma Stockholm hela tiden. Extra svag för avsnitt som börjar i Umeå, som det om AI till exempel.


(Bild från Unsplash)

att läsa

– 22-åriga Linnea Brännströms blogg är sedan en tid tillbaka en av mina favoritplatser på internet. Här finns samma typ av bloggskrivande som jag själv vill skapa – berättande, personligt, ett ställe där texten får ta plats. Ämnena är allt från Umeåskildringar (älskar det!) till kärlek, till att söka sina rötter som adopterad och vilka känslor det kan väcka. Oavsett ämne är det så välskrivet att det händer att jag får gåshud.
Just nu är det extra mörkt här inne och det gör så ont att läsa, men jag tror att den som själv gått igenom något tungt kan hitta tröst i de smärtsamt vackra beskrivningarna av hur livet kan kännas när det värker.

– Här önskar jag att jag hade kunnat tipsa om någon sjukt bra bok också. Men har inte fastnat för något jag läst på sistone. Börjar jag bli för gammal och cynisk eller hittar jag bara inte rätt böcker? Vad ska jag läsa om jag vill bli hänförd? Tipsa gärna i kommentarerna.

att laga

(Bävar för den dag då jag börjar se på teveserier istället för att laga mat. Hur ska jag då kunna bibehålla allitterationen i de här inläggen? lyssna läsa ligga-på-soffan?)

– Har lagat jättemycket mat från kokboken Mega vego (som är en samlingsbok med alla recept från de tidigare böckerna Mera vego och Ännu mera vego). Underfundiga, lättlagade, goda recept som passar hela vår familj. Gillar särskilt matvetepytten, rödbetspastan med honungsrostade kikärtor, belugabolognesen. Finns även som app som jag har hört ska vara jättebra.

Japp. Det var det för idag.
kyssar&kärlek till er alla.

 

 

 

 

Föregående

En vecka i januari 2019

Nästa

Att skriva krönikor, del 2: Struktur

12 kommentarer

 1. Sticker in ett lästips då, som tack för denna tipslista. Sally Rooney! Egentligen spelar det ingen roll om du väljer Normal People eller Conversations with Friends, de är väldigt bra båda två. Rekommenderar dock att de läses på engelska, då Rooneys främsta styrka är det nyanserade (och ofta överraskande) språket. Jag var såååå skeptisk (i och med att hon slagit så stort med sin debutroman, vilket lustigt nog nästan alltid gör mig avogt inställd) , men jag gav med mig till sist, började läsa Normal People och NJÖT. Läste därefter omedelbart Conversations with Friends. Också mycket bra.

  • unettelblad

   TACK för tipsen! har också varit skeptisk bara pga hyllningarna. behöver öva på att inte vara så svår – om andra som har samma smak som jag själv älskar något är det ju sannolikt bra? ska nog göra som du och ge mig på Normal people först, blivit mer sugen på den. tack för tipsen!!

 2. Fin text, otroligt fin bild på dig också ich vackra texter av den där umeåbloggaren. Jag tycker du ska läsa Aednan lm du inte läst den. Läser den nu och den är fin. Annars var jag ganska uppslukad av Theodor Kallifatides bok, Ännu ett liv i höstas. Mkt bra. Ha d fint!

  • unettelblad

   åh tack för boktipsen! har ej läst någon av böckerna men varit lockad, så det är ju perfekt.

 3. Har också lyssnat på Dystopia på sistone. Så himla bra! Vad gäller böcker så kan jag tipsa om Karin Smirnoffs Jag for ner till bror. Samt Johanna Frids Nora eller brinn Oslo brinn. Tyckte väldigt mycket om båda!

  • unettelblad

   jamen så HIMLA bra verkligen, är liksom toppklass på det, så välgjort berättande. och tack för boktipsen, har stort förtroende för din smak!

 4. En sån fin samling tips! Jag suger fortfarande på ett av dina tidigare, att läsa om Gripe-böckerna. Tror jag ska dra av Rich Boy emellan men sen är det kanske dags. Det känns som en karamell som ligger och väntar utan att bli sämre. Karamellpåse till och med om jag får feeling att läsa flera av hennes böcker.

  Men jag blev inspirerad till mer av det här inlägget – matlagning så väl som Sarah Wilson-läsning. Tack för en själfullt komponerad kompott!

  • vad fint att du blir sugen! och tror verkligen Gripe är en riktig karamellpåse – jag har fortfarande många godisar där som ligger och väntar… tänker att det kan bli bra sommarlovsläsning om inte förr, vill gärna ha möjligheten att sträckläsa lite och njuta. vad glad jag blir att du uppskattar tipsen! Och hoppas du blir att läsa Sarah Wilsons bok vid något tillfälle, jag kommer i alla fall att ta med mig mycket från den.

 5. Så fin bild på dig och tack så mycket för att du lyfter mig och min lilla blogg. Blev så glad och stolt av det!!! Kramar <3

 6. Annika

  Vilken fin hemsida/blogg du har nu! Kikar ju in med ojämna mellanrum och blir alltid så glad av det 🙂 Vilken specialitet har fångat dig / vart tar du vägen nu efter AT? Och ett lästips: Happy Sally, Sara Stridsbergs första, om du inte läst den (det hade inte jag förrän nu trots att jag älskat hennes andra). Och senaste numret av tidskriften kritiker, med tema förälskelse <3

  • tack!!! <3

   Jag börjar ST i psykiatri här på Åland. Svårt och enkelt beslut på samma gång, som det kan vara med livsval, men känns väldigt bra.
   Och inte läst, tack!

 7. Vilken underbar tipslista! Ska genast kolla in bloggen.
  sv: Tack för så fin och vettig pepp. <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén