Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning

Det här är tredje delen i min inläggsserie om att skriva krönikor. Här är del 1, om att hitta ämnesidéer för sin krönika. Här är del 2, som handlar om struktur och dramaturgiska principer när man skriver krönikor.

Idag kommer jag att skriva om språk och gestaltning. Det jag tar upp i den här delen har man stor nytta av för att lyfta alla möjliga typer av texter. Att vara skicklig på att gestalta är något man har nytta av oavsett om man skriver tal, krönikor eller romaner. Men det finns några aspekter av gestaltandet och språket som gäller särskilt för krönikor.

”SHOW, don’t tell – vad är gestaltning?”

Show, don’t tell är ett standardtips till den som vill berätta något. Det innebär Att visa en läsare (eller tittare, eller lyssnare) det man vill berätta, istället för att bara skriva folk på näsan. Och det är detsamma som gestaltning.
Att skriva på näsan är att skriva ”hon blev väldigt arg”, att gestalta är att skriva ”hon reste sig, lyfte tallriken från middagsbordet och slängde den i golvet så att plastmattan täcktes av krossat porslin och spagetti.” Att skriva på näsan är att skriva ”det var en vacker dag på stranden”, att gestalta är att berätta om doften av salt, skavet av sand mellan tårna, hur solen gnistrade i vågorna. Gestaltning är det som lyfter en text från att vara bara ord till att bli en berättelse att sjunka in i. I en krönika har man ofta ont om plats, och gestaltning kan kräva fler ord än att skriva någon på näsan. Men ett väl gestaltat innehåll, eller ett väl gestaltat argument, är alltid mer effektivt än hundra rader av påståenden.

 

konkreta tips för gestaltning i olika situationer

Skulle kunna skriva en hel bok om bara gestaltning. Och kanske gör jag det en dag. Tills dess får ni några konkreta tips på hur ni kan använda er av gestaltning i olika situationer som kan uppstå när man skriver en krönika:

 • Om du vill försöka övertyga andra om din ståndpunkt kan du gestalta den med en personlig berättelse. Exempelvis kan du, istället för att skriva att ”det är farligt med bristen på vårdplatser på svenska sjukhus”, väva samman dina argument med berättelsen om Berit som behövde läggas in på sjukhus men blev hemskickad i brist på plats. Då får läsaren en bild att hänga upp dina argument på.
 • Om du vill skildra en miljö är det effektivt att använda andra sinnen än bara synen. Dofter, ljud och känsel är starka sinnen för att väcka bilden. I den här krönikan om att vara AT-läkare på Åland använder jag mig till exempel av både doft och känsel i textens sista stycke.
 • Om du vill skriva om en känsloupplevelse – fundera på vilka fysiska reaktioner den väcker och vilket kroppsspråk den leder till. Sitter ledsenheten som en klump  i magen, en tyngd i kroppen, ett surr av tankar som aldrig tar slut? Var glädjen som ett rus eller att kroppen kändes lätt? Med sådana detaljer dras läsaren med mycket starkare i din text.

konsten att stryka – vikten av att fatta sig kort

Krönikor är korta till sin natur. Det är en av sakerna som gör dem svåra att skriva. Problemet är sällan att fylla sitt utrymme. Däremot kan det vara svårt att fylla det med det som verkligen hör till ens text – och inte sväva ut.

För att bli bra på krönikor behöver man öva på att korta ned sina texter. På det viset är krönikor en utmärkt skola för att lära sig redigera även andra typer av texter. Det mesta som skrivs vinner nämligen på att kortas ned jämfört med det första utkastet.

Om en text behöver kortas mycket behöver man stryka något innehåll – ta bort det svagaste argumentet eller den tråkigaste anekdoten. Behöver den bara kortas litegrann räcker det ofta att skärpa till stringensen i språket. Stryk småord som ”ju”, ”verkligen”, ”faktiskt. Byt längre ord till kortare. Våga göra meningar mer ofullständiga.

Jämför till exempel dessa varianter:
1. ”Jag har verkligen aldrig gillat hundar. Jag har alltid tyckt att de är rätt överskattade.”
2. ”Jag har aldrig gillat hundar. Alltid tyckte de är överskattade.”
3. ”Har aldrig gillat hundar. Överskattade djur!”

Ingen variant är rätt eller fel, men teckenlängden skiljer sig rejält. Dessutom dras tempot upp, det blir mer schvung i texten, ju mer man kortar sina meningar.

Hur mycket ska man stryka?

Hur mycket som behöver kortas i en krönika beror förstås på vad man har för teckenbegränsning och hur långt ens första utkast är. Men jag rekommenderar starkt att skriva ett för långt första utkast, så man har en del att skära bort. Mina sämsta krönikor är de där jag har haft för tunt med material, och skrivit mina 3000 tecken redan i första utkastet. De blir ofta väl pladdriga. I julas fick jag i uppdrag att skriva en krönika på 5000 tecken. Det blev en helt okej text om att jobba inom sjukvården under helgdagar – men i efterhand har jag tänkt att det är tydligt att jag brukar skriva kortare krönikor. Det är en text som vunnit i styrka på att kortas sisådär 2000 tecken för att få lite driv.

skrivövning till nästa gång

Plocka fram krönikeutkastet du skrev efter förra delen, eller någon annan text. Det kan vara en text du skrivit, eller någon annans, men du bör ha den digitalt så du enkelt kan räkna antalet texter.

Stryk 10% av teckenmängden. Läs originaltexten och den nedkortade, jämför, vad blir skillnaden?

 

 

 

Så, det var allt för den här gången. Kommentera gärna om ni har frågor, sprid om ni gillar det, och ha roligt när ni skriver!
kyssar&kärlek och glad vår.

 

(samtliga bilder från Unsplash – klicka på bilden för att komma till fotografen).

 

 

 

Föregående

Nio påskar

5 kommentarer

 1. Tänk att du delar med dig av all den här kunskapen, Ulrika. Bra, enkelt och pedagogiskt förklarat. Jag hart ofta tänkt att jag skulle vilja skriva en krönika men fastnat i att ”jag vet inte hur”. Ska försöka få ihop något efter dina råd här. Tack <3

 2. Ska stjärnmärka och spara den här serien!
  sv: Men tack för din jättefina kommentar <3

 3. Väldigt bra och inspirerande genomgång med exempel som man förstår – nu ska man bara göra själv också 🙂

  Skriver inte krönikor (än) men en hel del texter kan det bli ändå, t.ex. blogginlägg och har funderat en del på det där med att skapa en känsla hos läsaren.

  Ska bokmärkas och lär återkomma till denna serie för att utvecklas i mitt skrivande.

 4. Jag älskar verkligen denna serie om krönikor, Ulrika! Tack så mycket för den. Jag har just skrivit en krönika med avstamp i denna serie och det är minst sagt superbra tips och tankar du delar med dig av här. <3

 5. Let your bitcoins brings you +10% per 2 days.
  Get paid automatically and earn again!

  Try http://dc-btc.site
  one click registration and getting asset

  Powered by Mutual assistance Algorithm and Blockchain.
  Warranty!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén